Меню Затваряне

Софроний Търновски: Завърнете се заблудени, стига сте служили на чужди интереси!

Изложение на околийския ОФ комитет гр. Елена, „по повод речите на Търновския Митрополит Софроний в с. Костел и с. Беброво на 14, 15 и 17 февруари 1946 година

До Националния комитет на ОФ, до председателя на 26 ОНС, до Екзарха, до МС, до МВР, до МВнРВ, до министерството на правосъдието, до Съюза на Българските Народни Партизани

Изложение

На Околийския Комитет на ОФ, гр. Елена, по повод речите на Търновския Митрополит Софроний в с. Костел и с. Беброво на 14, 15 и 17 февруари 1946 год.

Търновският Митрополит Софроний на 14 и 15. II. т.г. посети село Костел, а на 17 с. м. с. Беброво, Еленска околия. В двете села Негово Високопреосвещенство проведе най-злостна реакционна и открито фашистка пропаганда срещу ОФ ( Отечествен фронт, бел. ред.), народните партизани, комунистическата партия и техните първи хора. Използвайки църковния амвон за полититечска трибуна, а името и авторитета на църквата – за прикритие, той се опълчи срещу ОФ, като апелираше към богомолците да се обединят под покрива на светата църква, за да свалят властта на шмайзера и камшика.

„О, синове заблудени, о, синове недостойни, бедняци и голтаци и простаци – каза той за отечествено-фронтовците, – не виждате ли, че не можете да управлявате? Не чувствате ли презрението на благочестивия и христолюбив български народ. Не се управлява с насилствено вземане от богатите, унищожаването на частната собственост, защото народ без частна собственост е стадо впрегнато в хомот, без свобода и производителен труд.

Благочестиви християни, отворете Апостола, за да видите, че тези невежи простаци и безбожници са откраднали Христовата истина „равенство, братство и свобода“, за да я изпразнят от истинското ѝ съдържание и смисъл. Скрити зад тези истини, те разстрелват, тровят и мъстят. Наистина злокобен е онзи ден, в който евреина Маркс написа своите мръсни пасквили, в които смеси стопанството, политиката и морала. Ленин се помъчи да коригира грешките му, а Сталин се мъчи днес да ги доизправи. Най-големият безбожник Иля Еренбург, след като видя как живеем ние тук и хората в Унгария, върна се в болшевишка Русия и отправи гореща молитва към всевишния „За матушка Русия“, а нашите заблудени безбожници продължават да вървят по грешките на евреина Маркс.

Завърнете се заблудени! Стига сте служили на чужди интереси! Стига сте яли жълъди заедно с прасетата на вашия високомерен господар. Елате при нас, ние се борим срещу шмайзерите! С вяра победи Христос. Благочестиви християни, обединете се под покрива на Църквата, за да изживеем това бурно и революционна време, да смъкнем шмайзера и камшика и върнем спокойствието на народа.

В целия свят очите на най-големите държавници са обърнати към Бога. Те търсят благословията и милосърдието му. Труман – председателя на Съединените щати, се обърна към Бога да благослови усилията на американския народ за възстановяването на мира. Атли – при откриването на събранието на ООН, заведе всички присъстващи да получат благословията на светата Църква. Дори и болшевишкия главатар Сталин, като се намери на тясно, когато германците бяха при Сталинград, даде свобода на светата и православна Църква, за да получи благословията и да победи.

Само у нас се намират хора, дошли отвън, които добре владеят политическата икономия, но воюват срещу Църквата. Братя и сестри, благочестиви чеда Господни, опомнете се! Докога ще търпите комунистите да се гаврят с вас? Комунистите искат да ви удушат, като ви отнемат частната собственост!

На 15 февруари т.г. Негово Високопреосвещенство е бил повикан да почете паметта на падналите народни партизани в с. Костел, като освети паметна плоча и прочете заупокоителна молитва, за което той се развикал от царските двери: „Аз няма да отида да чета на тази плоча, докато на нея стои този езически знак – петолъчната звезда“.

На 17 с.м. (същия месец, бел. ред.) в Беброво, като видял, че му записват речта, той се развикал: „Това е най-малкото, за което ще се разправям с Югов. Мене не ме е страх. Аз бих викнал нему: стига варварино! Стига си тормозил българския народ! Ти и твоите приятели – комунистите си идете или ние ще ви принудим да сторите това“.

Като излагаме горното ние обръщаме внимание:

1) Негово Високопреосвещенство Търновския митрополит г-н г-н Софроний обикаля църквите на своята епархия и в тях, и при всички други случаи – лични срещи и конференции, той провежда същата открито фашистка противонародна пропаганда, насочена срещу Отечествения фронт, народните партизани, Комунистическата партия, Съветския Съюз, генералисимус Сталин, дошлите от Съветския съюз, признати от целия свят борци срещу фашизма, др. Георги Димитров, Васил Коларов и др.

2) Г-н г-н Софроний критикува съветската система на управление и нарича генерелисимус Сталин „болшевишки главатар“ (само разбойниците имат главатар. излиза, че болшевиките са разбойници), докато войната доказа, че съветския държавен строй е най-здравия и най-жизненоспособния; че само държава с такъв строй единствено би могла да победи германофашистките варвари. Но независимо от това, критиката на Негово Високопреосвещенство е от естество да ни дискредитира пред нашия двоен освободител и защитник Съветския съюз и да ни лиши от неговата помощ днес, когато толкова много се нуждаем от нея, както от вноса, който получаваме за възстановяване на нашето ограбено от фашистките разбойници стопанство, така и при сключването на бъдещия мир за нашата страна.

3) Негово Високопреосвещенство обявява властта на ОФ за власт на „шмайзера и камшика“ цинично, с безсрамието на най-долнопробен предател се провиква: „О, синове заблудени, о, синове недостойни бедняци, голтаци и простаци, не виждате ли, че не можете да управлявате“ – така, както фашистите и реакционерите викат. Отказва се да отиде при паметната плоча на убитите партизани, като ги обявява за езичници. По същия начин е постъпил и в гр. Павликени и в с. Дъскот, като е наредил да свалят „езическите знаци“ – пирамидите с петолъчните звезди от гробовете на убитите партизани, погребани в гробищата.

В миналото, когато в епархията на Негово Високопреосвещенство играеше своето кърваво хоро шмайзерът, когато „правоверните и благочестиви християни“ дадоха много невинни жертви: жени, деца и старци; когато в селата: Балван, Царски извор, Горски Синовец, Стражица, Павел, Долна Оряховица, Константин и др. Капитан Жамбазовите еничари вършеха своите кървави пиршества, разнасяйки главите на убитите партизани, той не виждаше шмайзера и не говореше против него, напротив- благославяше кървавата ръка на палачите. Г-н г.н Софроний ходи в Търновския затвор при политическите затворници и пред тях хвали германците и техните големи победи срещу болшевиките безбожници и накрая се помъчи да ги убеди, че това, за което са се борили, било дело на евреите и Сатаната.

4) Тай клейми признатите от целия свят борци срещу фашизма другарите Георги Димитров и Васил Коларов като хора, които добре познават политическата икономия, но воюват срещу Църквата. Нито [един] честен отечествено-фронтовец и най-малко посечените другари не воюват срещу Църквата, напротив – както те, така и всички останали отечествено-фронтовци непрекъснато са заявявали, че в България след 9 септември има пълна свобода на вероизповеданието.

5) След 9 септември 1944 год. Негово Високопреосвещенство не проведе чистка на фашизираните свещеници в неговата епархия. С едно Окръжно той съобщава, че на миналото на свещениците не трябвало да се държи. В нашата околия след 9 септември 1944 год. свещеническото братство по своя инициатива избра ново ръководство и поиска от ОФ да го утвърди. Комитетът отказа, защото в новоизбраното настоятелство бяха избрани на първо място архиерейски наместник иконом Йордан Попов и свещеник Христо Калев, които за комитета бяха, и си остават фашисти. По искане на комитета бе избрано ново настоятелство, на което Негово Високопреосвещенство дълго време пречи да работи, докато най-сетне го отхвърли и го замени със старото, което комитета на ОФ след 9 септември отхвърли като фашистко.

6) За проявена груба фашистка дейност в нашата околия бяха съдени и осъдени от Народния съд двама свещеници фашисти, единия на 10 години, а другия на 15 години строг тъмничен затвор. Вместо да ги разобличи и покрие с презрението на Църквата, да отнеме техните достойнства, да ги уволни и разпопи, Негово Високопреосвещенство нареди до свещеник Хр. Калев с писмо № 3542 от 945 г. да завежда временно енорията на осъдения свещеник от с. Блъсковци и му е поръчал приходите, придобити от енорията, да бъдат използвани за издръжка на семейството на свещеника-престъпник, съгласно повеля на гл. 15 стих 12 и 13 от св. Евангелие на евангелиста Йоана.

7) Лично Негово Високопреосвещенство е изпращал помощ на презвитерата на осъдения свещеник от с. Блъсковци.

8) На конференцията на свещениците от околията през м. октомври 1945. год. Негово Високопреосвещенство е говорил срещу ОФ и работническата партия. Питал свещеник Павел Капарашев защо той мисли, че комунистите са добри хора, когато били безбожници и простаци.

9) Като излагаме горното смятаме, че Негово Високопреосвещенство г-н г-н Софроний развива открито фашистка пропаганда, за което искаме да отговаря пред законите на българската държава, още повече като се има пред вид, че според условията на примирието и решенията в Ялта, ние сме задължени да се борим и изкореним фашистките остатъци в нашата страна.

Околийски комитет на ОФ, гр. Елена

Председател:

Подпис: /не се чете/

Секретар:

Подпис: /не се чете/

—————————–

Бележка на редакцията: Текстът от архива е публикуван с разрешението на проф. Дилян Николчев от неговата страница в соц. мрежи и е редактиран стилистично според съвременния правопис.

Posted in Памет

Вижте още: