Меню Затваряне

Спомен за Бергамо

Ренета Трифонова

Ренета Трифонова

Направихме интервю за ваксинацията с архим. Никанор от позицията на християнската гледна точка – да я изясним поне на християните. Да припомним християнския възглед за света и отношението към ближния, защото доста от тях го бяха забравили. Да помогнем ако можем на тези, на които е останал малко разум и се съмняват ту в едната позиция, ту в другата, натровени от антиковид пропаганда. С разумни доводи, опитвайки се да разясним поне факта, че християнинът трябва да се замисля не само за своята свобода и права, но и за тази на другите. Да е отговорен за решенията си и да мисли, преди да ги взема.

Коментарите продължават в една и съща посока – ваксините “имали ембриони”, имало отрови в тях и от 100 кладенеца вода с всички антиковид “факти”, които си знаем още от миналата година. Едни и същи хора пишат едни и същи коментари, като се въртят в кръг и не могат да излязат извън “печата”, който са им сложили пропагандните медии. Тръгват от една точка, стигат до крайната и се връщат пак отначало. Така постоянно се въртят като мишлета в колело и колкото по-бързо се върти колелото, толкова по-бързо скачат и те – според зададената скорост. Единственият изход е да погледнат встрани, но уви, не поглеждат. Това правят, докато говорят колко им е свободен изборът и чиста християнската съвест.

Какво казва по този въпрос св. Йоан Кронщадски? „Това с очевидност се доказва от сегашното състояние на някои грешници и от свойството на самия грях – да държи човека в плен и да му загражда всички изходи. Кой не знае как е трудно без особена Божия благодат да се обърне един грешник от любимия му път на греха, към пътя на добродетелта! Как дълбоко пуска грехът в сърцето на грешника и в цялото му същество своите корени, как той дава на грешника своето зрение, което вижда нещата съвсем иначе, отколкото те са в действителност, като му се представят в един обаятелен вид. Затова ние виждаме, че грешниците твърде често и не мислят за своето обръщане и не считат себе си за големи грешници, защото самолюбието и гордостта им заслепяват очите; ако пък считат себе си за грешници, то се предават на едно адско отчаяние, което разлива дълбок мрак в техния ум и силно ожесточава сърцето им. Ако не би била Благодатта Божия, то никой от грешниците не би се обърнал към Бога, защото свойството на греха е да ни омрачава, да ни свързва ръцете и нозете.“

Тук е същото – свойството на лъжата като грях е да запушва всички изходи и да помрачава ума. И така си живееш в мрак, завързан за колелото, на което подскачаш с всяка следваща антиковид новина. Нищо не е в състояние да те спре – нито припомнянето на труповете в чували, които изнасяха в Бергамо с военни камиони от болниците, нито самотните свещеници, които опяваха дневно стотиците починали в затворени ковчези в дълги помещения , нито дори споменът за приятели, починали от невнимание и подценяване на противоепидемичните мерки.

16% ваксинирани в България, уморени лекари и медицински сестри, предстоящи избори, токът и газта поскъпват още веднъж на фона на ново затягане на мерките, което отново ще доведе до съсипани бизнеси. И пропагандата продължава. Намираме се в състояние на война, която сами водим под масова психоза. Много от хората се държат като чипирани и сами са сложили “печатите” върху себе си.

Пазете себе си и роднините си. Ако можете, помогнете на такива хора, ако не, оставете ги на Божията милост. Бог да ни пази и да ни вразумява! Сами явно не искаме.

Радвам се, че много от поместните църкви взеха правилни решения и подкрепиха лекарите. По това пролича, че въпреки всички проблеми, които имаме и с които се сблъскваме в църковното пространство, съборният разум се запази и Св. Дух действа в Църквата.

Слава Богу!

Posted in Публицистика

Вижте още: