Меню Затваряне

Според папа Франциск войната в Украйна може да е била провокирана

Папа Франциск за пореден път разкритикува Русия за действията ѝ в Украйна. Той каза, че руските войски са брутални, жестоки и свирепи и похвали, по думите му, смелите украинци за това, че се сражават за оцеляването си, предаде Ройтерс.

Но в хода на разговора си миналия месец с главни редактори на йезуитски медии, публикуван днес, Франциск също така казва, че ситуацията не е черно-бяла и войната „може би по някакъв начин е била провокирана“.

Осъждайки „свирепостта и жестокостта на руските войски, не трябва да забравяме истинските проблеми, ако искаме те да бъдат решени“, казва Франциск като включва оръжейната индустрия сред факторите, които са стимул за войната.

„Вярно е също, че руснаците си мислеха, че всичко ще свърши за седмица. Но сметките им не излязоха. Те се сблъскаха със смели хора, с хора, които се сражават за оцеляването си, които са го правили и в миналото“, посочва папата.

Франциск изтъква още, че няколко месеца преди президентът Владимир Путин да изпрати войските си в Украйна, той се е срещнал с държавен глава, който изразил опасения, че НАТО „лае пред портите на Русия“ по начин, който може да доведе до война.

В отговор Франциск казва, че „не виждаме цялата драма, която се разгръща зад тази война, която може би по някакъв начин беше или провокирана, или непредотвратена“.

Задавайки си риторично въпроса дали това го прави поддръжник на Путин, папата отговоря: „Не, не съм. Би било опростенческо и погрешно да се каже такова нещо.

———–

Източник: БТА

Posted in Християнство и война

Вижте още: