Меню Затваряне

Според руски свещеник благодарение на гонението на Сталин Русия има много новомъченици (обновена)

В Псковска област откриха паметник на Сталин. Той е поставен на частната територия на завод „Микрон“ в град Велики Луки, съобщава SOTA в своя телеграм канал. Организатор на събитието по поставянето, откриването и освещаването на паметника е фондация „Руский витязь“, която преди това предложи преименуването на Волгоград на Сталинград.

Повече от сто души присъстваха на церемонията по откриването. Сред тях са политикът Сергей Бабурин, телевизионната водеща Мария Шукшина и представители на православната църква – епископ и свещеници, които осветиха паметника.

Чинът по освещаване на паметника извърши настоятелят на храм „Св. Богородица Всецарица“ в село Русаново, Великолукски район, свещ. Антоний Татаринцев (тук).

Отец Антоний призна, че през годините на управлението на Сталин църквата е пострадала, но благодарение на това има много новомъченици:

„Честно да кажа – да, църквата е пострадала по време на управлението на Сталин, но благодарение на това тя е придобила много новомъченици за вярата…“.

Мария Шукшина пък нарече в речта си Сталин „дарен от Бога лидер“.

В речите при откриването на паметника няколко пъти се чуха сравнения на Великата отечествена война с настоящата война, която Русия води в Украйна. „Като войник, удостоен със званието „Герой на СССР“ за действията си по време на освобождението на Запорожие през 1943 г., ми е мъчно, че сега там отново се води битка срещу нацизма“, пише Борис Кравцов, ветеран от стогодишният ветеран от Втората световна война, което политикът Сергей Бабурин зачете в своето обръщение.

Същия ден в града протестиращ излезе с плакат срещу монтирането на паметника, пише организация „Мемориал“. Плакатът включваше цитат от песен на съветския бард и дисидент Александър Галич: „Колкото повече човешка плът погълне идолът, толкова по-голямо е неговото величие“. Не е известно дали протестиращият е бил задържан.

Митрополит Агатангел Пашковски от Руската православна църква зад граница (РПЦЗ) коментира в своя публикация:

„В Псковска област сталинската църква „освети“ идола на своя основател. За съжаление, с течение на времето тази неправославна структура затъва все по-дълбоко“ (тук).

След разпространената новина в медиите, се появи съобщение в сайта на епархията, според което действията на свещениците са „без благословението и съгласуването с епархийската администрация“, а изказванията не са свързани с позицията на Руската православна църква и „отразяват техните лични възгледи и убеждения“ (тук).

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: