Меню Затваряне

Сретение Господне – посрещане на Господа

Свещ. Траян Горанов

Свещ. Траян Горанов

Имаше един филм от 90-те, “Щотландски боец” (Highlander). В сюжетната линия едни безсмъртни бойци се бореха помежду си от век във век. Нищо не запомних от този фантастичен филм, освен че главният герой винаги се влюбваше в някоя жена, тя остаряваше и умираше, а той не, и на него му беше много тъжно. Фантастика.

Обаче аз ще ви разкажа за истински случай. Египетския фараон Птоломей II Филаделф (царувал 285-246 г. преди Христа) събрал 72 от най-учените за времето преводачи-тълкуватели да преведат Стария Завет от еврейски на гръцки език (най-разпространения език за времето си).

На Симеон се паднала задачата да преведе книгата на пророк Исая. Когато стигнал до: „Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил“, Симеон се опитал да поправи думата „Девица“ с “Жена”, но Ангел Господен го спрял: „Писането е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш докато не видиш с очите си изпълнението на тези думи!“

И сега си представете същият този Симеон, който е живял близо 300 години и който няма семейство, няма приятели, стои край храма и чака изпълнението на пророчеството. В един момент идва група посетители в Йерусалимския храм. Сърцето на Симеон отдавна е готово за този момент, и той разпознава веднага Девицата и Младенеца. Едва ли със слабите старчески очи е видял всичко толкова, колкото Светият Дух му е казал.

Симеон взел на ръце Бебето и в пророческо вдъхновение извикал: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата си с миром, защото очите ми видяха Твоето спасение, което си приготвил пред лицето на всички народи – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля!“ Симеон носейки Живота, проси освобождение от земния живот, сякаш казва: “Владико, отпусни ме сега да възвестя на Адам, че видях неизменния Младенец, предвечния Бог и Спасителя на света!”

Невярващите и скептиците се съмняват в истинността на писанията. А този случай със Симеон Богоприемец ни казва никога да не се съмняваме. В проповедта на планината Иисус казва: “истина ви казвам: докле премине небето и земята, ни една йота, или една чертица от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.”

Честит празник Сретение Господне! (На гръцки е “Посрещане” Господне в храма)

Posted in Празнични проповеди, Проповед

Вижте още: