Меню Затваряне

Заседание на Българско общество “Ф. М. Достоевски” в “Къща за птици”

На 28 октомври (сряда) в “Къща за птици” предстои редовно заседание на Българско общество „Ф. Достоевски“ и дискусия върху доклад на проф. д-р Нина Димитрова на тема: „Бесове“: психиатрия, антропология, метафизика“.

Текстът обсъжда адекватността на психиатричния подход към творчеството на Достоевски и специално към романа „Бесове”. Коментирани са по-важни моменти както от литературната критика, акцентираща едновременно върху психопатологичните образи като герои и като израз на болезнената душевност на писателя, така и някои от по-известните изследвания в руската психиатрия, посветени на същата тема. Основната теза тук е, че патологичното у героите на „Бесове” се корени в сферата на духа, въпреки поразителната понякога прилика между тяхното поведение и симптоматиката на различните психопатии.

Нина Димитрова е професор в Институт за изследване на обществата и знанието – БАН; секция „История на философските и научните идеи”. Изследователските й интереси са в областта на История на философията (българистика, руска религиозна философия, история на идеите), Философия на религията, Философска антропология.

Участие в професионални организации, печатни органи и други инициативи:
член на Съюза на учените в България;
– заместник главен редактор на сп. Философски алтернативи – 2004-2012 г.;
член на редакционната колегия на международното списание Соловьевские исследования (ISSN 2076-9210) – от 2008 г.
– член-основател на Института за българска философска култура през 2011 г.
– член на редакционната колегия на сп. „Български философски преглед“ – от 2011 г.
– член-основател на Българско философско общество през 2012 г.

Повече за изследванията и интересите на на проф. Нина Димитрова можете да видите на сайта на ИБФК (Институт за българска философска култура) (тук).

Заседанието е посветено на паметта на доц. Михаил Бушев (1935–2019), доц. Андрей Лешков (1960-2020) и акад. Сергей Хоружий (1941-2020).

Срещата ще се излъчва онлайн, през фейсбук страницата на ателие-книжарница „Къща за птици“.

Източник: Културни новини

Posted in Култура, Новини, Новини от страната

Вижте още: