Меню Затваряне

Сръбската патриаршия предостави „томос за автокефалия“ на църквата на Северна Македония

Днес, по време на съслужение в катедралата „Св. Архангел Михаил“ в Белград, патриарх Порфирий връчи на архиепископ Стефан „томос за автокефалия“. С този термин е коментирана новината от чуждестранното издание Othodox Times, в официалния сайт на СПЦ, както и в руската преса.

„Благодарение на вашите молитви създадохме единството, а сега ви доставяме друга радост, братя и сестри – светият Архиерейски Събор на Сръбската православна църква единодушно откликва на молбата на Македонската православна църква – Охридска архиепископия и признава нейната автокефалия“, каза сръбският патриарх на архиепископ Стефан като добави, че „всички поместни православни църкви ще бъдат уведомени по техния ред и ще бъдат призовани да приемат автокефалния статут на православна църква на Охридската архиепископия“.

В същото време обаче, митрополит Стефан отбеляза в словото си, че църквата на Северна Македония е седяла и чакала до басейна на Витезда не 38, а 55 години, докато към тях се е приближил отецът на православните – Вселенският патриарх Вартоломей. По този начин архиепископ Стефан напомни многозначително, че излизането от изолация на църквата на Северна Македония е по решение на Вселенския патриарх.

Гръцкото издание Οrthodoxia Ιnfo коментира, че парадоксът тук е усещането как двете страни водят паралелни монолози, а Сръбската църква директно поставя под въпрос правото на Вселенската патриаршия като единствен компетентен църковен орган да предоставя автокефалия. С този акт СПЦ създава проблеми относно статута на църквата на Северна Македония, чийто глава трябва да бъде в Константинопол след няколко дни, за да съслужи с Вселенския патриарх (предстои да видим дали това съслужение ще се състои в светлината на днешното събитие).

Именно Сръбската църква първа повдигна въпроса за църквата на Северна Македония, когато един от нейните йерарси обяви в началото на май, че Сръбската патриаршия изглежда готова да даде решение на проблема.

Вселенският патриарх изпревари развитието на това събитие и призна МПЦ под името „Охридска архиепископия“, като прие в евхаристийно общение „йерархията, духовенството и народа на тази църква, при архиепископ Стефан“.

Предстои да видим как този „томос за автокефалия“, който патриарх Порфирий е дал на митрополит Стефан днес, ще бъде коментиран от архиереите на останалите поместни църква в светлината на писмото, което изпрати президентът на Северна Македония Стево Пендаровски преди по-малко от месец до Вселенския патриарх Вартоломей, в което му благодари за решението на Вселенската патриаршия да възстанови каноничността на църквата на Северна Македония и поиска уреждане на административния ѝ статут с предоставяне на Томос за автокефалия.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: