Меню Затваряне

Сръбският патриарх Ириней и епископ Йоаникий са с положителен тест за COVID-19

Сръбският патриарх Ириней е с положителен тест за COVID-19 – съобщава за пресата сайтът на Сръбската патриаршия. Тестът е бил част от редовната процедура заради епидемиологичната обстановка в страната. Патриарх Ириней е хоспитализиран в болница в Белград, общото му състояние е добро.

Съобщението идва няколко дни след погребението на новопреставления Черногорски и Приморски митрополит Амфилохий (Радович), чието опело извърши патриарх Ириней с няколко други архиереи. Митрополит Амфилохий също беше инфектиран с COVID-19 в началото на октомври и не успя да се възстанови от болестта.

С положителен тест за коронавирус е и Будимски и Никшички епископ Йоаникий, който е временно управляващ делата на митрополията на Черна гора, докато бъде избран нов митрополит. Общото му състояние е добро и жизнените му параметри са стабилни, съобщава сайтът на митрополията.

Митрополията на Черна гора изрично беше излязла със съобщение да се спазват мерките за дистанция по време на погребението (тук), като закупи за целта 5000 маски за поклонниците. В някои чуждестранни медии излязоха публикации, че по време на поклонението много хора са целували ръцете и главата на починалия, въпреки че това грубо противоречи на международните санитарни правила в случай на епидемия, посочва Credo.press, като цитира журналиста Ерих Ратфелдер за немското издание “TAZ”, който от дълги години следи обстановката в този район на Балканите и прогнозира бум на епидемията в Черна гора.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: