Меню Затваряне

Сръбският патриарх Порфирий се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич

Новият патриарх на Сръбската православна църква Порфирий е имал среща с президента на Сърбия Александър Вучич, която се е състояла се в сряда, на 24 февруари. Патриархът е благодарил на президента за присъствието му на интронизацията и за поздравленията, отправени към него.

На срещата патриарх Порфирий подчерта:

„Първо, подчертавам, че не съм политик, не защото нямам афинитет към политиката, а защото мисля, че църквата е съборен организъм, който, колкото и да е трудно, понякога невъзможно, има за цел да събира, да изгражда мостове за преодоляване на поляризацията. Преди всичко да проповядваме значението на всеки отделен човек, но и на целия народ, независимо от обстоятелствата“, каза сръбският патриарх.

В разговора той добави още, че „според позицията на цялото събрание на СПЦ, като пастири ние ще направим всичко, което можем, в полза на нашия народ, а не в ущърб на другите, като ясно посочваме, че чрез диалога можем да признаем взаимните ценности и да създадем предпоставка за преодоляване на изкушенията”.

Президентът на Сърбия Вучич каза, че с патриарх Порфирий са говорили за позицията на сръбския народ и църквата в целия регион и са се съгласили, че държавата ще помогне още повече за обновяването на сръбските църкви и светилища.

„Отношенията между държавата и църквата са много важни. Когато държавата и църквата преследват и поставят общи цели и работят заедно, тогава Сърбия ще бъде първата в Европа по много въпроси“, заключи президентът Вучич.

Източник: СПЦ, Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: