Меню Затваряне

Старецът Хризостом

Архим. Вартоломей (Газетас)

Днес се навършват 9 години от праведната кончина на нашия духовен отец, стареца Хризостом.

Физически старецът Хризостом си „напусна“, но молитвата му ни съпътства. Неговото присъствие е силно осезаемо в нашето ежедневие.

Целият му живот беше духовна школа за всички, които го познаваха.

Старецът Хризостом говореше с мълчание. Присъствието му бе силно, усмивката му бе ярка, погледът му бе утешаващ, мисълта му бе източник на любов.

Отец Хризостом напълно отговаряше на определението за Старец. Той беше баща, изпълнен с любов към децата си, даващ утеха за всички. Той се жертваше за ближния без дребни сметки или очакване на благодарност.

Той беше пример за подражание. Мнозина смятаха неговата любов и деликатност, неговото самораздаване за всички, за слабост. Но те не можеха да разберат, че животът му е неподправен, без лицемерие. Любовта струеше от него във всички посоки.

Старецът Хризостом, когато е бил онеправдаван и нараняван в живота си, никога никого не е обвинявал.
Мълчанието му беше свидетелство за доверието му в Бога. „Има Бог!“ — възкликваше често той. — „Благодаря на Господ за всичко!“, беше пък отговорът му на всяка трудност.

Наш обични старче, времето тече като река, но твоята любов надхвърля времето и смъртта. Споменът за теб е дълбоко запечатан в сърцата ни. Нека твоята молитва ни съпътства и нека твоята любов стане пътеводител на спасението за всички ни.
Вечна да бъде паметта ти!

+архим. Вартоломей
Игумен на св. обител Есфимен – Света гора, Атон

Posted in Светогорие

Вижте още: