Меню Затваряне

Стартира петиция до Св. Синод за отнемане на ордена “Св. цар Борис” на Путин

Стартира петиция до Св. Синод на БПЦ за отнемане на присъдения златен орден “Св. цар Борис-Покръстител” на президента на Руската федерация Владимир Путин през 2003 г. Преди няколко дни беше отнето и званието “Доктор хонорис кауза”, дадено от Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” на руския президент (тук). Автори на петицията са Николай Хаджигенов – председател на сдружение “Ние идваме!”, Валентина Василева-Филаделфевс, Мария Капон, Георги Табаков, Арман Бабикян, Лиляна Стефанова, Димитрина Александрова.

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,  

Ние, като група православни миряни, се обръщаме към Вас като архиереи на Българската православна църква, с молба и желание да остане чисто името на българския духовен храм. Отчитайки правото и благородството на българското православие, дало светлината на вярата в земите на Киевска Рус и допринесло за първосветителството на митрополит Киприян (Българина) – митрополит Киевски, Литовски, Московски и на цяла Русия, от известния български болярски род Цамблак, признат официално през 1472 г. за светец и чудотворец, смятаме за наш духовен дълг да се обърнем към Вас.

Смятаме за важно и навременно да бъде отнето достойнството на Владимир Владимирович Путин от присъдения му орден “Св. цар Борис – Покръстител”, златен – най-високото отличие на БПЦ, връчено му през 2003 г. Тежкото кръвопролитие и безчовечната ярост, с която този човек хвърли в братоубийство и гняв близки по духовност и произход народи, ни дава повод за тази молба.

Този срам не бива да тегне върху снагата на българското православие. Изтреблението на мирни жители и християни – деца, жени и старци нямат оправдание нито пред Господ, нито пред пастирите му на земята. Награденият прегази с делата си част от основните Божи заповеди, което е непростим грях за всеки християнин. Лицето, с действията си, приема себе си за Бог, което е нарушение на Първата Божия заповед, иначе не би посмял с властта си да заплашва с унищожение човешкия род на земята.

С действията си лицето прегази многократно Шестата Божия заповед – Не убивай, като затри от лицето на света хиляди човешки същества и изпрати невинните им души в отвъдното. Лицето прегази и Осмата Божия заповед – Не кради, като заграби чужди земи, имоти и благосъстояние в своя полза. Прегази и Деветата Божия заповед – Не лъжесвидетелствувай против ближния си, като каза пред целия свят, че други са виновни за убийствата, които той твори и обеща, че няма да нападне и съсипе съседа си. Прегази и Десетата Божия заповед – Не пожелавай нещо, което е на ближния ти, като се опитва да вземе свободата, достойнството и мира на достолепния народ на Украйна.

Същият, с безчовечна жестокост бомбардира Свято-Успенската Свягорската лавра в град Святогорск, Донецка област, която в момента приютява 500 бежанци, от които 200 са деца. Тя е и една от трите светини на Украйна, заедно с Киево-Печерската и Почаевската лавра, където миряните намираха утеха и славеха от векове името Христово.    

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,  

Освободете ни от срама, че нашите предстоятели са наградили човек, който е толкова далеч от принципите на вярата, колкото изчадието адово от същността на християнската етика и морал. Съзнаваме, че отличието е дадено в друго време и по друг повод, но не би имало оправдание днес това достойнство да остане негово притежание.  

————-

Източник: www.peticiq.com

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: