Меню Затваряне

Северна Македония с официално искане до Фенер за предоставяне на автокефалия

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски изпрати писмо до Вселенския патриарх Вартоломей, в което му благодари за решението на Вселенската патриаршия да възстанови каноничността на Православната църква в страната му.

В това писмо Пендаровски смята, че приемането от Вселенската патриаршия на Църквата на Северна Македония в канонично единство и евхаристийно общение „възстановява историческата несправедливост, извършена срещу нашата църква и нейната вяра и излекува дълбоките рани, причинени от десетилетия на изолация“.

Президентът на Северна Македония изрази своята надежда и очакване за окончателно уреждане на административния статут на църквата на страната му в близко бъдеще чрез предоставянето на Томос за автокефалия от Вселенската патриаршия, като подчерта, че завършването на автокефалията на църквата на Северна Македония е основен национален интерес.

Припомняме, че миналата седмица светият Синод на Вселенската патриаршия прие жалбата на Православната църква на Северна Македония и реши да възстанови каноничността на тази църква, признавайки я с името „Охридска архиепископия“ , като изключи термина „Македонска“ и всяка друга производна на думата „Македония“ за нейното име.

Православната църква в страната се отдели през 1967 г. от Сръбската патриаршия и провъзгласи своята автокефалия като „Македонска православна църква“, която не е призната от нито една официална православна църква в света.

Сръбската православна църква също прие връщането към каноничността и евхаристийното общение на църквата на Северна Македония , която вече не се счита за схизматична.

———–

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: