Меню Затваряне

Стево Пендаровски към БПЦ: „Кои сте вие да размисляте?“

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски смята, че има координирана държавна политика между българските власти и Българската православна църква (БПЦ), съобщава БТА.

„Безобразието отива дотам, че от БПЦ казват, че признават църквата в Северна Македония, а за името ѝ ще размислят в следващия период. Кои сте вие да размисляте?“, попита Стево Пендаровски в интервю за телевизия „24“, след като вчера Св. Синод на БПЦ „с благодарност към Бога и духовна радост приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно  общение с Православната църква на Северна Македония“. Въпреки това, „въпросът за името на Православната църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан“ (тук)

В канцеларията на Св. Синод на БПЦ са постъпили две писма – от Вселенска патриаршия и от Сръбската православна църква, в които Православната църква на Северна Македония се нарича с различни имена: в писмото от Константинопол тя е именувана „Охридска архиепископия“, а в писмото от СПЦ – Македонска православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ-ОА), тъй като и Сръбският патриарх Порфирий връчи „томос за автокефалия“ на архиепископ Стефан още на 5 юни, макар Вселенска патриаршия да беше обявила месец по-рано, че приема в евхаристийно общение църквата на Северна Македония. Затова и наименованието предстои да бъде обсъдено допълнително.

На 9 юни Вселенският патриарх Вартоломей връчи на архиепископ Стефан Синодален акт за приемане на Църквата на Северна Македония в литургическо и канонично единство (тук).

Същевременно Синодът на Атинската архиепископия изрази сериозна загриженост преди всичко относно използването на името „Македонска православна църква“ в писмо до Сръбската патриаршия, „тъй като това навлиза във вътрешните работи на Гръцката църква, която също има зона под своя юрисдикция, наречена „Македония“.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: