Меню Затваряне

Стефана Богдан Генчева – почетният председател на ЖБД „Майчина грижа“

Стефана Богдан Генчева

Родена е през 1887 г. в Габрово. Учи в Априловото училище и в Русенската девическа гимназия. След завръщането си в Габрово се омъжва за видния търговец Богдан Генчев.

Тя посвещава 30 години от живота си на обществена дейност като активен член на ЖБД „Майчина грижа“, 16 години, от които е председател на Дружеството, а през 1939 г. е обявена и за почетна председателка.

Стефана Богдан Генчева е двигател и катализатор на много благотворителни акции, вечеринки, утра, концерти и др., наред с богата културно-просветна дейност.

През 1923 г. застава начело на акцията за подпомагане на ослепелите от войните, а през 1925 г. – за пострадалите от гръцкото нападение българи в Петричко.

Нейна е заслугата за откриване на безплатна ученическа трапезария, в която топла храна получават 70 бедни деца на габровски работници и занаятчии.

С личното й съдействие е закупено бившето казино „Бузлуджа”, което става сграда на Дружеството. Към дарението на Пенчо Семов от 600 000 лв. тя прибавя 1 млн. лева кредит, като ипотекира собствения си дом, за да се извърши основен ремонт и пристроявания към сградата.

За цялостната си дейност е отличена от Н. В. Цар Борис III с Указ и медал „За насърчаване към човеколюбие. След демократичните промени в България, през 1995 г. посмъртно Стефана Богдан Генчева е обявена за почетен гражданин на Габрово, а улицата където е живяла е преименувана и днес носи нейното име.

Изгледайте и специално изготвеното за пътеводителя видео за Стефана Богдан Генчева.

Източник: Дарителите на Габрово

Posted in Мисия

Вижте още: