Меню Затваряне

Столичният храм „Св. Благовещение“ започна беседи за историята и живота на Кипърската църква

В столичния храм „Св. Благовещение“ с благословението на предстоятеля на храма ставрофорен иконом Емилиян Костадинов и с решение на църковното настоятелство, започват беседи за историята и живота на Кипърската църква. Лектор е Радина Райкова, която в първата неделя след Петдесетница, когато Църквата празнува деня на всички светии, изнесе първата беседа на тема „Кипър и непоклатимия християнски дух“. Беседата разказа за живота на ранната Кипърска църква и за нейния основател и покровител св. ап. Варнава, чиято памет се чества в същия ден.

Християните бяха запознати с историята на Кипър и как въпреки нашествията от различни народи, гоненията и мъченията, кипърският народ успява да запази вярата си. Несломимият дух на кипърците и семената на мъченичеството, посети в тези страшни за Кипър времена, дават зрели плодове в бъдеще – кипърците успяват не само да защитят народа и Църквата си, но и днес могат да се нарекат в истинския смисъл на думата християнски народ.

Следващата беседа на Радина Райкова ще бъде на тема „Животът и поученията на гръцките и кипърските светци“ и ще се проведе на 18 юни от 11 ч. след края на св. Литургия.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: