Меню Затваряне

Страшно е да умират хора, независимо от вашето неверие, приятели!

На 7 ноември, Комисията за коронавируса към Московска патриаршия (РПЦ) съобщава, че е починал прот. Дмитрий Готовкин – известен блогър в РПЦ, който често коментираше в социалната мрежа различни събития от живота на Църквата. Свещеникът е починал на 34-годишна възраст от усложнения вследствие на коронавирусна инфекция. Блогът „Ахила“, който често публикуваше негови коментари писа същия ден, че вследствие на прекарана инфекция за седем дни са починали 8 клирици на РПЦ. Публикуваме едно обръщение на отец Дмитрий към читателите му в социалната мрежа, написано месец преди неговата кончина:

„Измина половин година, откакто в нашата страна бяха въведени масови превантивни мерки за предотвратяване на масовото разпространение на коронавирусната инфекция. Ние с вас стоим вкъщи, носим маски, почистваме си ръцете, стараем се да ограничим контактите си с други хора.

Всичко това доста омръзна, а много хора подозират поредния световен заговор, проклинат властта. Има и такива християни, които обвиняват собствената си Църква в предателство към вярата, тъй като в храмовете започнаха да почистват със спирт лъжицата и иконите, настояват да се носят маски.

И досега има много хора, които откровено не вярват, че съществува такава вирусна инфекция като COVID-19, освен считащите го за обикновен грип, който не представлява никаква опасност. Но, аз се замислих върху последните 15 години от моя живот.

Ние прекарахме много вирусни болежки, всяка година ни плашат с нови щамове на грип. Но аз не помня само от един грип да са пострадали толкова много хора сред моите познати. Мога само в своята среда да дам пример с най-малко десетки хора, които за тази половин година или прекараха вируса, или имаха тежка пневмония, или не се справиха с последствията и отидоха към вечността. И тези хора са от различна възраст и имат различно общо състояние. За тези, които прекараха болестта в лека форма замълчавам, защото стават все повече. И това са хора само в кръга на моите познати.  

Затова ми е много тъжно да наблюдавам как някои хора откровено отричат опасността от вируса, надсмиват се над тези, които боледуват (но моля, вие сте глупаци, имате обикновен грип, а позволявате да ви водят за носа), и дори над починалите. Преди няколко дни например, на моята страница под бележка за погребението на свещеник, починал вследствие на COVID-19, една силно „вярваща“ дама остави следния коментар: „Омръзна ми навсякъде да говорите за COVID. Вие сте предатели на Църквата“.

Вероятно, този човек и неговите близки не са се сблъсквали с тази зараза, и слава Богу. Но хората боледуват, получават сериозни усложнения, умират все по-често и често от „обичайния грип“. И това е страшно. Независимо от вашето неверие, приятели”.

Бог да прости отец Дмитрий е да го упокои в Царството Си!

Posted in Пандемия и духовен живот, Публицистика, Шарени мисли

Вижте още: