Меню Затваряне

Съборът на СПЦ единодушно ще приеме автокефалността на МПЦ-ОА

Негово Светейшество патриарх Сръбски г. Порфирий и Негово Блаженство Архиепископ Охридски и Македонски съслужиха на 24 май 2022 г., на празника на светите братя Кирил и Методий в катедралния храм „Св. Климент Охридски“ в Скопие.

Аплодисменти в храма, последвани от продължителен звън на камбани, посрещнаха думите на сръбския патриарх Порфирий, че Съборът на Сръбската православна църква (СПЦ) единодушно е взел решение да приеме автокефалността на Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ-ОА). 

„Видях радост и любов в очите на всички вас. Виждам като задължение и задача за нас, от вашата любов и молитви в Белград и тук, Бог да направи чудо, да разберем, че сме едно и че не можем един без друг. А сега ви представяме още една новина. Съборът на СПЦ единодушно отговори на искането на МПЦ- ОА и благословеният Събор приема и признава автокефален статут”, каза сръбският патриарх, който вчера пристигна в Скопие за съвместна литургия с архиепископа на МПЦ-ОА.

Сръбският патриарх Порфирий добави, че Съборът на Сръбската православна църква е възложил на Синода, в сътрудничество с архиепископ Стефан и Синода на МПЦ-ОА, да изработи техническите детайли, които ще бъдат последвани от тържествено обявяване на официалния акт.

„Тогава всички поместни православни църкви ще бъдат уведомени по съответния каноничен ред и ще приемат автокефалния статут на МПЦ-ОА“, каза патриарх Порфирий.

———-

Източник: БТА

Снимки: СПЦ

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: