Меню Затваряне

Съвременно „християнство“

Свещ. Симеон Николов

Свещ. Симеон Николов

В днешно време често се сблъскваме с един особен вид войнстващо християнство – едни християнски общества, които са вторачени постоянно в останалите, заклеймявайки и осъждайки почти всички и всичко извън тях.

Когато биват запитани защо действат по този начин, те обикновено отговарят че „бранят Христовата вяра“.

За жалост обаче това, което изискват от останалите е всъщност някаква дефинирана от самите тях „праведност“, очертана по създаден от тях калъп. Сякаш само те са разбрали Христос и само те изпълняват Неговите заповеди. Но всъщност основното, което липсва в начина, по който постъпват е любовта към ближния.

А как без любов към ближния някой може да стигне до Бога?

Такива съвременни християни приличат твърде много на ония, които преди около две хиляди години без малко щяха да убият с камъни прелюбодейката. ( Виж Йоан 8:1-11)

Старецът Порфирий Кавсокаливит говори, че пътя за промяна у другите категорично не преминава през агресията и „налагането“ на каквото и да е било. Не можем да заведем някого при Христа насила. Това е духовен закон, който дори Бог никога не нарушава. Затова и светията пише така:

„Нека любовта ви бъде само в Христа. За да бъдеш полезен на другите, трябва да живееш в Божията любов, иначе не можеш да бъдеш полезен на своя ближен. Не бива да насилваш другия. Ще дойде неговия час, ще дойде моментът, достатъчно е да се молиш за него. С мълчанието, с търпимостта и главно с молитвата по тайнствен начин помагаме на ближния си. Божията благодат изчиства хоризонта на неговия ум и го уверява за съществуването на Божията любов. Тук е деликатния момент. Ако приеме, че Бог е любов, тогава върху него ще се излее една обилна светлина, която никога не е виждал. По този начин ще намери спасението… Фанатизмът няма нищо общо с Христа.“

————

Източник: Лична страница на о. Симеон Николов

Posted in Шарени мисли

Вижте още: