Меню Затваряне

Съпруга на свещеник от Руската църква е уличена в насилствено депортиране на хиляди украински деца

Москва е преместила хиляди украински деца в мрежа от центрове в окупираните от Русия райони на Украйна. Основната цел на тази депортация е децата да бъдат превъзпитани и проруски настроени, твърдят американски изследователи. В доклад по темата, подкрепен от Държавния департамент на САЩ и изготвен от Лабораторията за хуманитарни изследвания към Училището по обществено здраве на Йейлския университет се казва, че са идентифицирани 43 лагера и допълнителни съоръжения, в които има най-малко 6000 украински деца. Това съобщава Свободна Европа, цитирайки чуждестранни медии.

Докладът разглежда също така нарушения на правата на човека и военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от Русия: „Основната цел на идентифицираните от нас лагерни съоръжения изглежда е политическо превъзпитание“, каза Натаниел Реймънд – един от изследователите, на брифинг пред репортери.

Най-малкото дете, идентифицирано в руската програма, е било само на 4 месеца, а в някои лагери са били обучавани за военни цели деца на 14-годишна възраст. Изследователите не са открили доказателства, че тези деца са участвали в бойни действия, добавя Реймънд.

Разгледахме някои от източниците, които медиите посочват по темата. Оказва се, че световната общност знае за този проблем отдавна, но сега медиите правят и свои репортажи, включително и интервюта с родители от Украйна, изгубили и върнали след това децата си от тази схема.

Австрийската телевизия ORF2 излъчи 17-минутен репортаж и обяви, че повече от 16 000 украински деца са били депортирани в Русия от началото на инвазията. Никой не може да потвърди точния брой, но е безспорно, че стотици деца са били прекарани през границата от домове за сираци в окупираните от Русия територии. Разследващи репортери от няколко европейски телевизии проучиха историята на проблема.

Нидерландската агенция NOS излъчи свой репортаж по темата още на 11 януари (NOS – Nederlandse Omroep Stichting е нидерланска фондация за радио и телевизия, обществен оператор, създаден по Закона за медиите, с новини и кореспонденти в много страни, включително и във Вашингтон и Хага, която отразява парламентарните процедури и дебати и действа като технически координатор за холандската обществена система за радиоразпръскване според закона за обществените медии).

„Русия „отвлича“ деца от Украйна“ – се казва в репортажа на NOS. – Те са не само сираци, но и деца на политически затворници или на хора, които са лишени от родителски права. Те са отведени в Русия от окупационните сили и са принудени да започнат нов живот там“.

Световната новинарска агенция CNN излъчи репортаж на 15 февруари със заглавие „Руски служител, активен проповедник в социалните медии, е в центъра на предполагаемата схема за украински деца“ (видео в края на публикацията).

CNN визира отговорното лице за детските лагери, в които са настанявани децата от окупираните региони – Мария Лвова-Белова, която от 2021 г. е комисар на президента Владимир Путин по правата на децата в Русия. Самата тя казва, че една част от децата (над 350) вече са дадени за осиновяване, а повече от 1000 очакват да бъдат осиновени. Голяма част от децата биват принудително изпращани уж на обучителни лагери, искайки от родителите им актовете за раждане, след което се прекъсва всякаква връзка със семействата им и децата не се връщат, съобщава депутатът от Демократична България Кремена Кунева, която е съосновател и председател на фондация „За Доброто” и е активен партньор на Национална мрежа за децата в България.

Ако прочетете социалните медии на Мария Лвова-Белова, може да си помислите, че Русия безкористно освобождава украинските деца от злото и ги дава на грижите на руски семейства, които отчаяно искат да споделят любовта си към осиновено дете. Според американски и европейски правителства обаче (и според доклада на изследователите от Йейл, цитиран по-горе), тя е в центъра на схема на руското правителство за принудително депортиране на хиляди украински деца в Русия към мрежа от десетки лагери, където непълнолетните преминават през политическо превъзпитание.

„Мария Лвова-Белова е една от най-пряко замесените фигури в депортирането и осиновяването на украински деца от Русия, както и в използването на лагери за „интегриране“ на украинските деца в руското общество и култура“, пише Yale Humanitarian Research Lab.

В Telegram канала на Мария Белова, който тя създава дни след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, са публикувани снимки с обозначения кой какъв е сред руските властници – от Путин през външния министър Сергей Лавров до чеченския лидер Рамзан Кадиров – тя публикува лъскави снимки и видеоклипове на прекрасния живот, който се предполага, че се предлага на украинските деца.

„До края на седмицата сто и осем сираци от Донбас, които са получили руско гражданство, ще имат родители“, пише Лвова-Белова в своя канал в Telegram миналия юли, използвайки руския правопис за украинския Донбас (Донецк и Луганск). „Шурочка беше първата, която беше предадена на майка си. Когато чух този щастлив детски смях, не можах да си сдържа сълзите“ – цитира CNN Мария Лвова-Белова. Какво обаче е интересното тук?

Мария Лвова-Белова редовно посещава окупираната от Русия Украйна и се хвали, че тя лично придружава самолети с деца обратно от Украйна. Путин е упълномощил Лвова-Белова да използва неуточнени „допълнителни мерки“ за идентифициране на деца, които са лишени от родителски грижи в четирите украински региона, за които се твърди, че са анексирани.

УНИЦЕФ, организацията на ООН за децата обаче предупреждава, че „осиновяването никога не трябва да се извършва по време на или непосредствено след извънредни ситуации“ и че „по време на катаклизми децата, разделени от родителите си, не могат да се смятат за сираци“. Освен това ООН счита, че насилственото преместване на населението на друга държава (депортация) в рамките на или извън нейните граници, е военно престъпление.

Родена в град Пенза, Мария Лвова-Белова започва кариерата си като детски учител по китара, но се включва в местната политика, проправяйки си път през структурите на руската власт. Съпругът ѝ Павел Когелман е свещеник на Руската православна църква (ръкоположен през 2019 г. от Пензенския и Нижне-Ломовски митрополит Серафим). Преди ръкополагането си е работил като програмист. Заедно с Мария Лвова-Белова имат 5 биологични и 18 осиновени деца.

Мария стартира много социални програми, сред които са „Домът на Вероника“, „Кварталът на Луи“ и „Нови брегове“ – последният амбициозен проект (на снимката) – арт-имение с изградена инфраструктура и осигурена работа за 80 души в специално създадени за тях кино, кафене и образователен център. Обширна публикация за нейните проекти има в Журнал Фома от 2019 г., както и за нейния съпруг свещ. Павел Когелман.

Лвова-Белова стартира програма за децата на Украйна, наречена „Денят след утре“, за да им помогне да свикнат по-лесно с руския живот. Наред с идиличните снимки на лагерни огньове край Черно море, тя казва миналия август, че украинските деца от района на Донецк ги очаква „изключителен лагерен сезон“: „В лагера има девет тематични работилници, които дават възможност на тийнейджърите да изработят своите житейски планове и професионални насоки. Очакваме с нетърпение откриването на лагера!“

Руското посолство във Вашингтон отхвърли като „абсурдни“ обвиненията на САЩ, че украинските деца са били премествани насила. Съединените щати, Европейският съюз и Обединеното кралство обаче са санкционирали Лвова-Белова за предполагаемата ѝ роля в схема за отвличане на украински деца. 

„Усилията на Лвова-Белова конкретно включват принудителното осиновяване на украински деца в руски семейства, така нареченото „патриотично възпитание“ на украинските деца, законодателни промени за ускоряване на предоставянето на гражданство на Руската федерация на украински деца и умишленото отнемане на украински деца от руските сили“, заяви Министерството на финансите на САЩ през септември.

На 16 юни 2022 г., като високопоставен служител на Руската федерация, Мария Лвова-Белова беше включена в санкционния списък на Великобритания, която наложи персонални санкции поради войната в Украйна. Според властите на страната Лвова-Белова е участвала в незаконното депортиране на деца от територията на Луганска и Донецка област в Руската федерация с последващото им принудително осиновяване. На 1 юли Белова попадна под санкциите на Австралия, а на 21 юли 2022 г. тя беше включена в списъка със санкции на ЕС за подкрепа и прилагане на политики, които подкопават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна и за нарушаване на правата на украинските деца. По-специално, Европейският съюз отбелязва, че Лвова-Белова е една от най-замесените в незаконното транспортиране на украински деца в Русия и осиновяването им от руски семейства. От 23 август 2022 г. тя попада под санкциите на Канада, през септември 2022 г. беше включена в санкционния списък на САЩ, а от 27 януари 2023 г. е в санкционния списък на Япония.

Ето и репортажа на новинарската агенция CNN по темата със заглавие:

Тези украински родители се борят да върнат децата си от руските лагери“.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: