Меню Затваряне

С благодарност към св. Антоний Велики

С благодарност към св. Антоний Велики, за който учихме и от когото научихме много полезни неща. „Говори“ ни за любовта към Бог и ближния, за добродетелите, за милосърдието и молитвата. Децата изваждаха листчета от бурканчето за „благи слова“, на които бяха написани съветите от св. Антоний Велики. Разсъждавахме върху тях и децата ги приеха с огромна радост.

След това извадихме от вълшебната торбичка още листчета с подбрани цитати от Псалом 118. Всяко дете прочете думите от избраното листче. Говорихме за чистото сърце и любовта към Божието Слово. Изработихме с децата картички, на които залепихме благодатните слова на св. Антоний Велики, избраните стихове от Пс. 118, залепихме сърце в центъра на картичката и написахме централният стих, който вдъхнови заниманието ни: „Скрил съм в сърцето твоето слово, за да не греша пред Тебе“ (Пс.118:11).

По примера на св. Антоний, чийто слова на Христос са докоснали сърцето му и възлюбил Бога, така постъпихме и ние, най-малките.

„Ангелското житие от детство ти си възлюбил; по заповедите Божии си искал да живееш, преподобни отче, из пламенно сърце към Господа ума си към Божествената сила си устремил, като си отхвърлил временното и земното. Така и ние по Божий промисъл на теб се удивляваме и с вяра те зовем: Радвай се, достойни сине на благочестиви родители . Радвай се ти, който още от детството си последвал Христос. Радвай се ти, който земната суета не си последвал. Радвай се, усърден градинарю на Христовата градина. Радвай се, велики основоположнико на пустинножителите. Радвай се ти, който желаеш спасението на всички. Радвай се ти, който пътя на истинното монашество си показал. Радвай се, светилниче, с Божествен огън запален. Радвай се, несъкрушима скала на Христовата вяра. Радвай се, осеян с благодатта на Светия Дух. Радвай се, ти, който си облагодетелстван с чудотворен дар. Радвай се, преподобни отче Антоние, основоположнико на пустинния живот!“

(Икос 1, Акатист на св. Антоний Велики)

Благодаря за участието на всички деца, на Мария и Ния, които се включват сериозно в преподаването. На малките добротворци, на Сави, която помага, на Ники – също движеща сила; днес Мария я подготвя за поредния национален конкурс. Очаквайте една прекрасна икона на св. Лука Кримски. ❤️❤️❤️

И още куп изработени гривни… Следва продължение! Всички творчески работилници можете да разгледате на нашата страница Ангелофания от хартия.

Posted in Ангелофания

Вижте още: