Меню Затваряне

С дарение на Врачанския митрополит Григорий завършват ремонта на храма в с. Крушовица

Храм “Св. Троица” в с. Крушовица

Наташа Войкина

Лично дарение от църковна утвар, свещници и облачение за храма “Света Троица” в мизийското село Крушовица ще предостави Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. Новината бе потвърдена тази вечер от владиката след третата част на Покайния канон на Св. Андрей Критски, която той отслужи в митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в епархийския център.

В момента всичко се изработва в Казанлък. Църквата в селото, наброяващо около 2 хиляди жители, влезе в класацията за най-дългия и драматичен ремонт, продължил с прекъсвания близо 15 години. Цялата история за кратка повест можете да прочетете тук.

Величественият, рушащ се храм, построен през 19 век, бе станал опасен за миряните и бе заключен близо 15 години със заповед на сегашния  кмет Илия Илиевски, доктор на аграрните науки. Той прояви изключителна упоритост и себеотрицание, за да доведе през годините до успешен завършек благородното начинание, обръщайки се за съдействие към различни институции. Подкрепиха го всички жители на населеното място, енорийският свещеник Дилян Тенджерски, Общинският съвет, кметовете на Община Мизия през годините.

Средствата бяха осигурени от Дирекция “Вероизповедания” на МС, АЕЦ “Козлодуй” (40 хиляди лева чрез съдействието на сегашния вицепремиер Корнелия Нинова през 2019г.), бизнесменът от Правец Николай Николов, който продаде родния си дом в Крушовица и дари както парите от продажбата, така и още средства за заключителния етап на ремонта и оградата на църковния двор. Включиха се и много дарители.

“Очаква се  църквата да бъде  окончателно реновирана и преустроена преди Пасха, за да се извършват в нея богослужения за Великденските празници” – бе категоричен митрополит Григорий.

“Още два храма в момента са в ремонт и скоро се очаква да отворят врати за миряните. Това са църквите в село Върбица (със средства, отпуснати от Община Враца и Дирекция “Вероизповедания” на МС) и параклиса в кв. “Бистрец”, за проектирането и изграждането на който Общинският съвет гласува средства още през 2016г. Това беше специална кауза на заместник-председателя на Общинския съвет Владислава Лакова, областен лидер на ДСБ. Тя съобщи, че благоукрасяването  на параклиса  е в ход, като каменоделецът Ивайло Симеонов е ангажиран с облицоването на храма.

Кметът Илия Илиевски

Нов Инициативен комитет пое изграждането на параклиса във врачанския квартал “Бистрец” през 2016 година. Той допълни вече съществуващият отпреди повече от десет години. Съставът му е утвърден на специално проведен епархийски съвет. Комитетът беше оглавен  от председателя на църковното настоятелство и енорийски свещеник при катедралния храм “Св. Апостоли” във Враца свещеноиконом Николай Костадинов, а членове станаха още 17 обществено значими и разпознаваеми за миряните личности.  

Сред имената, членуващи в него, са: управителят на информационна агенция „Булнюз“ Даниел Бузов, пълномощникът на квартал Бистрец тогава Катрин Поповска, директорът на Средно общообразователно училище “Христо Ботев” във Враца Виктор Кръстев, зам.-председателят на Общинския съвет Владислава Лакова и други.

Откри се дарителска сметка, а заместник-парламентарният шеф Владислава Лакова беше упълномощена, съвместно с Общинската администрация и кмета на Враца, да се съгласуват дейностите на комитета така, че даренията да бъдат конкретизирани и да се подпомогне със средства от общинския бюджет. Близо половин година след първата копка строежът на новата придобивка секва, въпреки благословията на тогавашния кмет Тотю Младенов. Причината е фалит на дарителя. Така сградата пустееше и официално и тя бе обявена от местната власт за общественоопасна, подобно на храма в с. Крушовица.

Сега и двата молитвени дома скоро ще са отворени за богомолци благодарение на дългогодишните съвместни усилия на местна власт и общински съветници, дарители, миряни и Дирекция “Вероизповедания” на МС.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: