Меню Затваряне

С нов календар на каварненския храм „Св. вмчк Георги“ посрещаме 2024 година

Вяра и Дело

Вяра и Дело

За поредна година излезе от печат традиционният вече художествен календар с изглед на любимия на каварналии, а и не само, храм „Св. вмчк Георги“. За първи път календар и картичка на църквата са издадени през 2011 г., по случай нейната 175 годишнина.

За тазгодишното издание е избрана авторска снимка на Атанас Димитров – АтаДим и чрез използването на изкуствен интелект – независим AI арт генератор, изображението бе превърнато в картина в стила на Винсент Ван Гог и по-точно на неговата „Звездна нощ“.

В типичния маниер на художника са използвани вълни от цвят и контрастът между светлото и тъмното създава уникална атмосфера, засилваща илюзията за вълнение в небето, докато в основния план, храмът мирно благовести. Използването на изкуствен интелект за създаването на визията на календара подчертава баланса между традиция и иновация, запазвайки едновременно духовната и историческа значимост.

И тази година споспешник в изработката на художествения календар и джобното календарче е великотърновецът Костадин Маджаров – програмист и графичен дизайнер на свободна практика.

Малкото календарче продължава да бъде единственото издавано от извънстоличен храм с упътване кога и как се пости през годината. А самото то се издава отново най-вече, за да напомня за силата и значението на поста не като традиция, а като средство и възможност за очистване на душата.

Дългогодишната практика за издаване на календари на каварненския храм „Св. вмчк Георги“ подчертава и укрепва вярата и традициите, които са съхранени в енорията и града. Календарите стават общ символ на обединение и свързаност в духовен план. За да ни има и да бъдем!

————-

Източник: Вяра и Дело, брой 6 (44), година IX, декември 2023 г.

Posted in Вяра и Дело

Вижте още: