Меню Затваряне

Тайната на щастието

Архим. Елпидий Вагианакис

Архим. Елпидий Вагианакис

– Отче, коя мислите, че е тайната на щастието?

– Щастието го търси цял свят, всички хора го търсят. Всички искаме да сме щастливи. Проблемът е, че търсим щастието по грешните пътища. Един човек си мисли, че ще стане щастлив като се сдобие с пари, друг – когато се сдобие със слава. Трети пък – когато се сдобие с каквото друго пожелае. Но понеже нещата, които искаме са материални и в някакъв момент те се развалят и ще се губят, щастието в сърцето ни е временно. Много пъти то е толкова фашиво, че дори и ние самите го разбираме. Истинското щастие се крие другаде. Намира се в душата, в сърцето, и тайната му е вътрешният мир.

– Но отче, много малко хора днес имат вътрешен мир.

– Точно така, затова и не са щастливи.

– Как тогава можем да постигнем вътрешен мир за да сме щастливи?

Тайната за това как да постигнеш вътрешен мир се крие в две неща. Първото е да се довериш на Твореца, твоят Небесен Отец и да му кажеш: “Отче, в ръцете ти оставям цялата си същност, цялата си душа. Оставям я в твоите бащини, мили и любящи ръце. Ти ще насочиш душата ми”.

Онова дете, което оставя душата си да бъде насочена от Небесния си Отец, то има вътрешен мир. Τези обаче, които не му се доверим и искаме сами да наредим пътя си и оставяме Бог настрани, неизбежно ще сме пълни с тревоги и притеснения в стремежа си да се сдобием със съвсем друго. Аз ви пожелавам да не се доверявате на себе си, а на Бога с цялата си душа.

Второто нещо, което трябва да направим за да се сдобием с вътрешен мир, след като сме се доверили на Отец е да слушаме Неговата воля. Да се молим винаги да бъде Неговата воля. Това, което казваме по време на ‘‘Отче наш’’ е ‘‘нека бъде твоята воля’’ – това е тайната за спокойствието на душата.

Когато ние самите решим да последваме пътя на любовта, който ни начерта Христос, когато дойде на този свят и сме изпълнени с любов, доброта, любезност, милост и избягваме лъжата, осъждането и клеветата, тогава, знайте, че намираме пътя към вътрешния мир. Светия Дух ще е този, който ще утешава сърцето ни, ще ни изпълни с радост и щастие.

Тайната на щастието е вътрешния мир. Тайната на вътрешния мир обаче е Светият Дух. Той изпълва сърцето и носи мир на душата. Това ви желая да търсите винаги от Бога.

Казвайте: “Отче небесни, изпрати Светият Дух да изпълни смиреното ми сърце с мир”. И знайте, че милият, любящ Бог, пълен с любов и нежност, ще ни даде великия дар на мира. Тогава ще сме истински щастливи.

Превод: Радина Райкова

Posted in Беседи, Видео беседи

Вижте още: