Меню Затваряне

Талибаните в Афганистан забраниха ваксинацията срещу COVID-19

Талибаните забраниха ваксинацията срещу COVID-19 в източната част на Афганистан, съобщи афганистанската радио и телевизионна платформа Shamshad News, цитирана от The Week. Въоръженото политико-религиозно движение е забранило ваксините срещу COVID-19 в регионалната болница в Пактия (източна провинция на Афганистан) и е поставило уведомление в тази връзка, се казва в доклада на директора по обществено здраве на Пактия Валаят хан Ахмадзай.

Според Ахмадзай, отделението за ваксинация срещу COVID-19 е затворено през последните дни, а медицинският екип е уведомен, че поставянето на ваксината е забранено. Талибаните също са предупредили здравните власти да спрат да слагат ваксини на хората и извън болниците.

Според последните доклади, талибаните са завзели радиостанция в Кандахар и са говорили в ефир в събота, след като са завзели голяма част от южен Афганистан.

Всъщност забраната за поставяне на ваксини срещу COVID-19 има религиозен и политически характер и не е единствената в тази насока.

Д-р Христиана Бацелова сподели в една от здравните групи:

“Напоследък говорим почти само за ваксините срещу COVID-19. Но на хоризонта има нещо притеснително. Преди години в Афганистан талибаните забраниха ваксинирането на децата срещу полиомиелит (т. нар. детски паралич, който е остро инфекциозно вирусно заболяване, бел. ред.). Избиваха доброволците и лекарите, които ваксинираха. Взривяваха ваксинационните центрове и унищожваха хиляди дози ваксини. Поради тази причина заболяването там се разпространява. С огромни усилия на World Health Organization (WHO), Rotary International, UNICEF и още много други организации, отново беше възстановено ваксинирането на милиони деца срещу полиомиелит.Това беше ключово за постигане на ерадикация (изкореняване) на полиомиелита в световен мащаб. Защото докато все още има държава с разпространение на болестта, нито едно дете по света не е в безопасност. Какво ще се случва сега в Афганистан? Ще забранят ли отново ваксината срещу полиомиелит, което ще обрече милиони деца?”

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: