Меню Затваряне

Творческа работилница за деня на св. Три светители: Медоносните слова на светите отци

Ани Вълева

И днес в Ангелофания от хартия чухме медоносните слова на светите отци. Посветихме заниманията си на светите Три светители, чиято памет Църквата чества на 30 януари и ги възпява и им отдава равночестна прослава като учители, ревнители и велики отци. Работливи като пчели, опазили истината – меда от опасните лъжеучения, „медоточни реки на мъдростта, напоили цялото творение с водите на богопознанието“.

Децата се запознаха със св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст и тяхната мисия. Използвана бе иконография, урокът бе открит с тропара на светите Три светители. В работен лист децата попълваха имената на светиите, ориентирайки се по иконографията. Имаха ключови думи като медоносни, Златоуст, златоречиви, медоточни, с които успяхме да направим препратки към Свещеното Писание и богослужбите. Много често се среща сравнението с пчела и мед. Сравнихме Църквата с кошер – установената йерархия, трудолюбието, смирението и служението, което има пчелата и което развиваме и ние, християните.

За децата бе подготвена беседа от семейство пчелари, които им разказаха за пчелите и за живота им. За целта бяха донесли корпуси, облекло и принадлежности на пчеларя – пита, гребен, мед и много занимателни игри, отново подготвени от тях. За всяко дете имаше книжка с информация за пчелите.

Децата задаваха много въпроси, интересът им беше голям. През цялото време правеха сравнения с живота в кошера и живота на Църквата. Работиха с голямо усърдие и жажда за още знания.

Цели три часа не им бяха достатъчни, затова следващата ни среща ще продължи с друго семейство пчелари, които ще продължат да откриват живота на пчеличките пред десетките очи.

Следващата ни среща ще бъде посветена с предпазнична работилница на св. Харалампий, чието житие и подвиг ще разкажем на малките ученици.

🌞 С благодарност към светите Три светители, на всички участници (имахме и онлайн включвания), на семейството Иванови, които като истински пчелички се трудят и подготвят децата ни, участвайки във всяка наша дейност.

Мария – Ангелофания, продължи с подготовката на Николета за конкурс. Започна нанасянето на цветовете на рисунката. Грейна прекрасният образ на св. Лука. ❤️

С нетърпение очакваме семейство Борисови, които ще поемат щафетата със следващата беседа за пчелите.

Всяка една от майките–лектори са подготвили занимателни игри на децата.

Децата получиха бурканчета мед – собствено производство, богато украсено с благодарност към Бога и Неговите благодеяния към нас.

Ако има желаещи, които искат да участват в нашите творчески и образователни работилници, нека се свържат на ЛС.

🐝🏺„В кошера има мед , защото има ред“.

Posted in Ангелофания

Вижте още: