Меню Затваряне

Технологията като талант, даден на човечеството

Архим. Вартоломей

Бог е дал възможност на човешкия ум да твори, да открива как е устроено и как работи творението и да измисля все повече решения на житейските предизвикателства. Следователно технологиите и науката са таланти, които Бог е дал на човечеството.
Според притчата за талантите, ако погребем таланта си, ще трябва да отговаряме за това пред самия Господ.
Така че ние нямаме право да правим това.

Ако пък приписваме на дявола медицинските постижения, както правят някои – тоест просветлението, което Бог дава на човешкия ум, за да намира лечебни методи, вероятно произнасяме хула срещу Светия Дух.

Реалността е безспорна. Напълно реален е коронавирусът, както и неговите ефекти. Всички те са видими и са регистрирани със съответните уреди. Болното въображение, което създава фалшиви новини и фалшиви реалности, не се вписва в живота на християнина. Този вид въображение по думите св. отци е инструмент на дявола.

Следователно трябва да отхвърлим превръзките от духовните си очи, за да може умът ни да се очисти и да не го оставяме да пребивава в отчаяние и смут от проповедите на дявола и тези, които той използва. Нека постъпваме правилно, с увереност в Божието провидение, и с любов към ближния и към собственото си тяло, за което трябва да се грижим като за храм на Светия Дух.

Амин!

архим. Вартоломей, игумен на св. обител “Есфигмен”
Света Гора – Атон

PS: За съжаление научаваме, че разколническият водач на окупацията на основната сграда на нашия манастир застрашава живота на своите хора, като им пречи да бъдат ваксинирани – както става ясно от наскоро публикувана негова проповед. Всеки има право на достъп до медицинска помощ. Докато по-рано те разпространяваха фалшивите сведения, че са били лишени от това право, сега самият лидер на окупаторите лишава своите последователи от него! Пожелаваме Бог да ги просвети, за да спрат саморазрушителните си действия!

Превод: архим. Никанор, игумен на Църногорската св. обител

Източник: Ιερά Μονή Εσφιγμένου (фейсбук страница на манастира “Есфигмен”)

Posted in Светогорие

Вижте още: