Меню Затваряне

По-живи от нас, живите!

Сисанийски и Сианитски митр. Павел

Сисанийски и Сиатистки митрополит Павел

Всички знаем много добре, че единственото, което държим сигурно в ръцете си е нашата смърт. Единственото нещо, за което сме сигурни, е, че ще умрем и единственото, което не знаем, е кога ще се случи това. Така че тук изниква един голям и изключително важен въпрос: Каква е връзката между живота и смъртта? Нима смъртта слага край на живота? Нима е унищожението на човешкото съществуване? Нима надгробната плоча е окончателният край на живота ни?

Ако наистина беше така, тогава какъв смисъл би имал животът ни? Тогава щяхме да живеем, за да умрем. Но има ли по-безсмислен и глупав живот от един такъв живот? Да живееш, за да умреш, да се изморяваш, за да умреш, да работиш, за да умреш? И οще повече да не знаеш кога…

Христовото Възкресение осветява целия ни живот. Първо ни разкрива, че животът ни има смисъл. Че смисълът на живота ни не е на земята, а стига до небето. Че човекът е създаден от Бога, за да преодолее дори смъртта и да стане участник в божествения живот. Разкрива ни, че човешкият живот не свършва на земята, не го побира никакъв гроб, ала гробът е врата, чрез която човекът преминава от смъртта към живота.

И така, животът ни придобива смисъл и смисълът е нашето богоуподобяване. Не живеем, за да умрем, не работим, за да умрем, не създаваме семейства, за да ги изоставяме. Живеем на земята, за да придобием Царството Божие.

Кой ни уверява, че гробът не е краят? Първо Христос, след това св. Богородица и всички останали светци.

Какво е един светец? Човек, който е победил смъртта. Какво значи това, че войникът Георги днес е свети Георги? Означава, че, изповядвайки възкръсналия Христос, той е победил смъртта с вяра към вечния живот.

Чудесата му, заедно с чудесата на всички светци и техните непокътнати тела крещят „Христос воскресе“. Затова днес всички прибягваме към светците и ги молим за тяхното застъпничество, защото са по-живи от нас, живите, по-силни от нас, човеците.

Те са свидетелство за победа над смъртта. Това е светецът – свидетелство, че Христос воскресе и че човекът преминава през смъртта към живота.

————-

Превод от гръцки: Радина Райкова за енорийския сайт на храм „Св. Благовещение“, София

Posted in Празнични проповеди, Проповед

Вижте още: