Меню Затваряне

„Ти ще станеш Вселенски патриарх!“

В очите на мнозина крайни във вярата си днешни православни християни, Вселенският патриарх Вартоломей е просто един масон и икуменист, който се стреми да разруши православието отвътре. Ние обаче предлагаме на нашите читатели откъс от книга за стареца Яков Цаликис, където можем да видим отношението на този несъмнено благодатен подвижник и прозорлив духовник към личността на нинездравстващия Вселенски патриарх: 

„Той (старецът Яков Цаликис) се лишаваше от всякакви земни наслади, но търсеше вместо тях духовни радости. Чрез множество случаи, а и чрез много поклонници, Бог му подаряваше такива радости. Един от тези поклонници беше и тогавашният Халкидонски митрополит Вартоломей от Вселенската патриаршия. На 2 октомври 1989 г. митрополитът посети манастира и отслужи литургия. Старецът Яков беше необичайно радостен и по този повод му „пророкува“:

– Ти ще станеш патриарх (въпреки че патриарх Димитрий тогава все още беше в добро здраве), ти ще пасеш Христовата Църква! Моля се да посетиш манастира на преподобния Давид като патриарх!

Старецът му подари икона и му даде стрък босилек за патриарх Димитрий с молба „да се моли за нашия манастир“.

Две години по-късно, смиреният Димитрий се упокои в Господа и се постави въпроса за избор на нов патриарх. През м. октомври 1991 г. старецът узна от посетилия го свещеник П., че турските власти са обмисляли да премахнат имената на синодалните митрополити от листата с кандидати при избора на наследник. Старецът слезе в храма, помоли се на преподобния Давид и се върна при свещеника:

– Отче, помолих се на преподобния Давид. „Преподобни мой Давиде“, рекох му, „ти досега си изпълнявал всичките ми молби. Не знам как, но иди сега в Турция, направи объркване между турците и техните документи и се погрижи отец Вартоломей да бъде избран за патриарх!“

Когато по-късно научи, че Вартоломей е избран за патриарх, старецът засия от радост, направи кръстния знак и три пъти изрече: „Слава Тебе, Боже!“

Вселенската патриаршия провъзгласи канонизацията на стареца Яков Цаликис (1920-1991) през ноември 2017 г. Паметта му се чества на 22 ноември. Успението му е на 21 ноември, но поради празника Въведение Богородично честването на паметта му е преместено на следващия ден.

Публикуваме и видео от ю туб канала на светогорската обител „Есфигмен“, на което се вижда как св. Паисий Атонски прегръща Вселенския патриарх Вартоломей и получава неговото благословение в манастира Кутлумуш през 1992 г.

Източник: Проф. Стилиянос Пападопулос „Градината на Светия Дух: старецът Яков от Евбея“

Текстът е публикуван в Задругата.

Posted in Съвременност

Вижте още: