Меню Затваряне

Този път дойдоха за вас

Евгений Москаленко

Адвокатът Евгений Москаленко предложи за публикуване своя „Призив към последователите на Сергий Романов във връзка с изселването им от Средноуралския манастир (тук):

“Вие, православните монархисти, получихте днес идеален пример за това как властта на един човек превъзмогва съдилищата, полицията, църквата, журналистите и в крайна сметка цялото общество.

Никой сега няма да застане във ваша защита, тъй като концепцията за справедлив и независим съд и за контрол над актовете на властта е изхвърлена от Русия. Най-много жалка шепа маргинали да се възмути от случилото се, но не повече.

Вие от години наричате смелите и отчаяни хора, които се бореха за справедливи закони и намираха в себе си сили да се противопоставят на властите, “либерда” и “предатели на родината”.

Вие вярвахте, че християнството е самодържавие, хулехте правозащитниците и самата идея за правата на човека, като превърнахте мнозина, дошли при вас, в амеби, с еретични басни от рода на „всяка власт е от Бога“.

Години наред учехте хората да стоят настрана от събитията, които имат обществено значение. И дори когато вашите събратя, 200 свещеници, защитиха невинно арестуваните, вие намерихте в себе си монархически сили да останете настрана. В какво се проявихте? Защо върху вас се стовари тежестта на преследванията?

Проявихте се със “силиконовия Путин” и “несъществуващия коронавирус”. Каква глупост! И каква ирония на съдбата, че именно радикалната глупост е причина за разрухата на вашия манастир. Според добре известната поговорка: “Този път дойдоха за вас”.

Нека днешният ден да ви бъде за урок. Много е показателен фактът, че в духовния център на монархизма (в какъвто се превърна вашият манастир), се прояви актът на волята на един човек. Самодържавието триумфира в най-традиционната си форма, при която съдилищата вземат всякакви, включително и престъпни решения, а полицаите са готови да изпълняват безропотно волята на неконтролируемия монарх и няма какво да ги спре.

Не е ли точно това, за което си мечтахте? Заповядайте, подпишете се. Безполезно е да се оплаквате. Освен може би само в така мразената от вас Европа, в Европейския съд по правата на човека.

Превод: архим. Никанор, игумен на Църногорската св. обител

Източник: Блогът на Ахил

Posted in Публицистика, Църква и политика

Вижте още: