Меню Затваряне

Традиция в картички

Д-р Ивана Радонова

Д-р Ивана Радонова

В църковния календар има дати, свързани не само с почитта към даден светец или конкретно събитие, но и дълбоко преплетени с традициите и духа на родното място. За каварналии такъв особен ден е 6-и май – денят, в който почитаме св. вмчк Георги, избран и за закрилник на града. Всъщност св. Георги има особено значение за целия български народ и не случайно самият светец показва благоволението си към нас – затова е избрал българския манастир на Света Гора, затова и неуморно откликва на молбите към него и предстои за нас пред самия Бог.

Да имаш такъв покровител е чест, но и задължение. Задължава те да обичаш и да почиташ. Да помниш, да вярваш, да се надяваш. Да търсиш и да раздаваш намереното съкровище. Задължава те да предаваш запаления факел и всячески да се стараеш да разпалваш вярата, да разказваш за нея и за подвига на светеца, пък било то и без думи. Но винаги с дела. А понякога и с образи.

Именно този синовен дълг се усеща в една вече установена традиция – храм „Св. вмчк Георги” в Каварна да посреща храмовия си празник с художествена картичка. Това се случва за 13-и път, като тази година творбата е дело на Несрин Гюлистан (художник) и Галин Райков (дизайнер). Издател отново е Атанас Димитров – АтаДим, който неуморно търси и намира нови начини за популяризиране на родния си град и обичния си храм.

В тазгодишното издание виждаме нов подход – представени са различни гледни точки към храма и храмовото пространство. Линиите са ясни, чисти  нежно наситени с послание за вечността. Детайлите са предадени с лекота и съвършенство, а в общия план се вижда главното – Божият дом като пристан и утеха за всеки от нас. Пестеливият език на графиката по-скоро разкрива дълбочината и помага да се потопим в един друг мир, да потънем в света на вярата, прошката, надеждата и любовта. Да утихнем за миг и да си спомним кои сме. За да намерим себе си в Бога и Него Самия в нас.

И тъй като намирането няма само духовни измерения един новаторски елемент може да доведе всеки желаещ да стигне до дверите на каварненския храм „Св. вмчк Георги” – на картичката чрез GPS координати е посочено неговото точно място. Така всеки желаещ – от близо и далеч – може да дойде да се поклони в Божия дом и да потърси благословение от светеца.

Молитва за такава благословия отправяме за всички, които досега подкрепяха начинанието – художници, дизайнери и споспешници, чийто талант оживотвори, но и сам живее в създадените и разпращани по цял свят картички с изображения на храма. Към този списък с радост приобщаваме Несрин и Галин, благодарение на които 13-ата картичка стана факт.

И двамата са интересни, талантливи и скромни хора. Несрин е родена в Кърджали, но от десетилетия живее в Истанбул. Никога обаче не е прекъсвала връзката си с родното място, а Каварна се оказа част от скъпите ѝ детски спомени. В съзнанието и той е останал като  морско  градче с красиви хора. Сърцето ѝ е развълнувано и докоснато от възможността да създаде творби, свързани с място, на което от векове се събират молитви и хорски  надежди. Ето защо с вълнение приема да създаде и илюстрациите към подготвяното за печат издание на творбите от литературният конкурс „Моят храм в 185 думи“, посветен на 185-та годишнина на каварненския храм „Св. вмчк Георги”. За Несрин рисуването е хоби още от детската ѝ възраст. В професионалния си път тя се изявява като фотолаборант и моден дизайнер. Със свои творби – маслени картини – е участвала в изложба за самодейни художници. В Истанбул е следвала в академия за подготовка на графични дизайнери. Споделя, че обича да чете, а в последните години особено я привлича историята на изкуството и историята на цивилизациите.

Дизайнерът на картичката – Галин – е родом от Сливен. Интересното при него е, че е самороден талант – овладява изкуството на дизайна съвсем сам, четейки статии и гледайки видео-уроци. Днес това е неговата професия, която му доставя огромно удоволствие. Комбинира работата си със слушане на музика, както и всичко, което прави. Обича разходките с приятели, карането на колело, както и да следи изявите на любимия си отбор „Манчестър Юнайтед“. Споделя, че за него е чест да бъда част от традиционната вече картичка с изображение на храма „Св. вмчк Георги“ и Каварна и ще се радва, ако някой ден успее да ги посети.

Със сигурност в Каварна ще се зарадват на двамата творци. И с благодарност ще им покажат и ще им разкажат – за историята на храма, за града и хората в него. Навярно тихите им стъпки ще прекосят местата, нарисувани от разстояние, и ще им помогнат да усетят невидимите нишки, които свързват хората – през времето, пространството и разделенията. Нишките на доверие, признателност и взаимна любов, които са най-здравите и непреходни, и които говорят повече от всички известни на човека думи.

На многая и благая лета! 

————

Източник: Вяра и Дело, брой 3 (41), година IX юни 2023 г.

Posted in Вяра и Дело

Вижте още: