Меню Затваряне

Третяковската галерия реши иконата на преп. Андрей Рубльов да бъде върната за музейно съхранение

Иконата на Св. Троица на преп. Андрей Рубльов трябва да бъде върната на мястото ѝ – това съобщи пресслужбата на държавната Третяковска галерия. Иконата с инвентарен номер 13012 трябва да бъде върната не по-късно от 19 юни 2023 г. в хранилището „Научна реставрация на древноруската живопис“ на галерията.

Главният директор на Третяковската галерия Татяна Городкова, служител от повече от 40 години, е дала своето мнение на заседание на разширения реставрационен съвет на галерията, който се състоя на 15 май, че витрината за иконата в предходните ѝ тридневни „екскурзии“ през юли 2022 г. е била с неприемлива конструкция и е завършила с множество щети, а климатичната капсулата за иконата е била неподходяща.

Съдейки по публикуваните видеоклипове и снимки, в храма „Христос Спасител“ църквата използва същата витрина, за да демонстрира историческата икона. Така Троицата отново е поставена в „капсулата на смъртта“, не за три дни, както през 2022 г., а поне за година в този храм, и след това за неопределено време в Троице-Сергиева лавра, където е поставена след изписването ѝ от преп. Андрей Рубльов, вероятно между 1408 и 1427 г.

Изкуствоведите коментират, че иконата може да бъде запазена сега, векове след нейното изписване, само в условия на музейно съхранение. „Разходките“ с нея до различни храмове и неподходящите капсули ще я унищожат.

Posted in Култура, Новини, Новини от света, Християнско изкуство

Вижте още: