Меню Затваряне

Трима руски дипломати и архим. Васиан Змеев са експулсирани от Северна Македония

Македонски медии съобщават, че Министерство на външните работи на Република Северна Македония е обявило за персона нон грата трима руски дипломати, които ще бъдат експулсирани от страната за нарушаване на дипломатическия кодекс (тук).

Медиите се позовават на източници на МВнР на Р Северна Македония. Имената на изгонените руски дипломати според редакцията на сайта Алмакос, са политическите съветници И. Хропячков, А. Рождественски, както и аташето С. Попов.

По информация, получена от компетентните органи, тези лица са извършили действия, които противоречат на Виенската конвенция за дипломатическите отношения и в следващите 5 дни ще трябва да напуснат територията на Република Северна Македония.

Снимка: Марица.бг

Освен тримата дипломати, други специализирани органи за сигурност са експулсирали и предстоятеля на Руското подворие в София архим. Васиан Змеев, който също получи забрана за влизане в Северна Македония, съобщава повече подробности Religija.mk.

Македонското издание припомня, че Змеев е руският църковен представител на Московската патриаршия, който през изминалата година е имал интензивни посещения в Северна Македония и чести срещи с архиепископ Стефан и митрополитите Григорий и Петър. По време на посещение в манастира „Св. Пантелеймон“ в с. Горно Нерези, близо до Скопие, беше отслужена панихида за загиналите руски воини. Той е координатор на Балканите за руската църковна политика, с особено влияние в България и Северна Македония.

Неофициално Змеев координира цялата политика на МПЦ-ОА по отношение на нейната църковна дипломация през последната година, което доведе до пълен застой в отношенията с Вселенската патриаршия относно очакваната автокефалия на МПЦ-ОА. Македонското издание припомня също така, че скандалното синодално решение, че МПЦ- ОА ще сътрудничи с Православната църква на Украйна (ПЦУ), когато всички църкви признаят нейната автокефалия, е пряко по негова заповед. Друга македонска медия през м. юли т.г. коментира ежемесечното пътуване на архим. Васиан в Република Северна Македония и фактът, че „цялата енергия на Руската църква през изминалия период е насочена към предотвратяване на издаването на Томос за автокефалия на МПЦ-ОА от страна на Вселенската патриаршия и превръщането на МПЦ-ОА в сателитна църква на руската“ (тук).

Президентът Стево Пендаровски разкри преди време, че според информация от приятелски страни някои епископи на МПЦ-ОА са били в сътрудничество с руските служби за сигурност.

Дипломатическата война, която Русия се опитва да разшири в Северна Македония, се засили особено след членството на Северна Македония в НАТО през 2020 година.

Posted in Църква и политика

Вижте още: