Меню Затваряне

Трудни времена за манастирите в Близкия изток заради COVID-19

Монасите от манастира “Св. Герасим” в Йорданската пустиня са оставени на Божията милост след появата на пандемията от COVID-19. Отец Хризостом разказва за кипърската телевизия ANTI, че от началото на пандемията в края на февруари никой не идва при тях. “За съжаление тук, в Израел, не приеха тази болест толкова сериозно и сега има голямо огнище” – казва отец Хризостом.

Той изрази притеснението си от ситуацията, когато стана дума за инциденти със заразени в Патриаршията, някои от които са били откарани в болници в страната.

„Страхувам се и взимам предпазни мерки, има и вечерен час в Израел“ – добави старецът, като в същото време обясни, че в манастира са останали само 7 от 25-те души, които са били там преди.

Тъй като има голямо огнище от коровирус, отец Хризостом призовава хората да следват инструкциите на учените така, както спазват законите.

Помолен да коментира колко дълго ще продължи пандемията, старецът каза: “Аз не съм учен, аз съм неграмотен, но виждам, че хората не се подчиняват, и в Гърция, и в Европа пандемията ще се увеличи и това ще бъде за дълго време. Бог да ни пази“.

Накрая, попитан дали имат необходимите неща в манастира за оцеляването си, той каза, че с Божията помощ се справят.

Източник: orthodoxtimes.com

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: