Меню Затваряне

Тъжни мисли

Архим. Никанор (Мишков)

Архим. Никанор (Мишков)

Скръбни мисли ми навяват многобройните публикации, от събратя и от миряни, в които със злорадо осъждане се посочват различни факти, свидетелстващи за отпадането на човечеството от Бога и все по-голямото му затъване в бездната на богоборството и егоизма.

Най-често тези новини идват от “гнилия Запад”. Между другото, той, Западът, “гние” от 1835 тодина насам: тогава тази фраза е произнесена за първи път от руския император Николай Ι, чиято империя междувременно от преголямо “здраве” и “благочестие” взе, че изчезна.

Много от новините, които идват от Запад, наистина са зловещи. Голяма грешка е обаче те да бъдат коментирани във фалшивия ракурс либерали-консерватори или Сталин-Хитлер.

Ако някой смята, че путлеризмът ще реши проблемите на живота без Бога, значи философията му е: да запалим юргана, за да изгори бълхата.

Нещо повече ще кажа: комуто повече е дадено, от него повече и ще се иска (Лука 12:48).

Ние, православните, сме призвани да бъдем светлина за просвета на езичниците (Лука 2:32), но вместо да имаме общества, които да са пример за целия свят, понеже имаме всичко в ръцете си – и светоотеческото учение, и Божията благодат – ние сме тотален духовен провал. Ние, православните!

Всички новини за поредното падение на човека също са наши “заслуги”. Защото по-скъпи от Православната вяра за нас се оказват Улуса Джучи и неговите производни, егоизмът и разните там “българщини”, “сърбиянства”, “елинизмо”-та и прочее.

И не ни стига това, но с присъщото на отца ни Адама хамство 1Хамство – безсрамие, нахалство, дързост Идва от името на Хам – един от синовете на Ной. Според библейския разказ (Бит. 9 гл.), след потопа Ной засажда лоза, приготвя от плодовете ѝ вино и се опива. Хам се надсмива над си баща си, който временно е бил под въздействието на алкохола, но когато Ной се събужда и разбира за случката, проклина сина си: Хам и потомците му да бъдат слуги на потомците на другите двама негови братя – Сим и Яфет (бел. ред.) обвиняваме всички останали за собствената си негодност: Запада, Изтока, турското робство, кръстоносните походи, ционизма, глобализма, и цялото международно положение.

Само аз и вие, драги читатели, не сме виновни за нищо! Ние сме “невинни жертви”…

  • 1
    Хамство – безсрамие, нахалство, дързост Идва от името на Хам – един от синовете на Ной. Според библейския разказ (Бит. 9 гл.), след потопа Ной засажда лоза, приготвя от плодовете ѝ вино и се опива. Хам се надсмива над си баща си, който временно е бил под въздействието на алкохола, но когато Ной се събужда и разбира за случката, проклина сина си: Хам и потомците му да бъдат слуги на потомците на другите двама негови братя – Сим и Яфет (бел. ред.)
Posted in Шарени мисли

Вижте още: