Меню Затваряне

Терористична атака над християнски храм в Сирия

Дронове на терористичните групировки, принадлежащи на сирийската опозиция, нападнаха новопостроената църква в гр. Скалбия в Северозападна Сирия. Преди две години по решение на турската власт, църквата-музей в града е превърната в джамия.

Това наранява религиозното чувство на вярващите православни християни по цял свят. Затова началникът на гражданската отбрана със съдействието на РПЦ решава да изгради нов храм, който по своята конструкция и план да прилича на църквата-джамия „Света София“ в Истанбул.

Новата църква е построена на края на града в съседство с други ислямски градове с благословението на Негово Блаженство Антиохийският патриарх Йоан X и със средства от Руската федерация, както и с лични средства на началника на Сирийската гражданска отбрана Набел Абдула, който е и вярващ православен християнин.

Храмът е завършен преди няколко месеца и на 24 юли 2022 г., в присъствието на Негово Светейшество Йоан Х и Негово Високопреосвещенство Епифанийски митрополит Николай (Баалбаки), на целия църковен клир и множество християни и мюсюлмани от цяла Сирия и Ливан, беше извършено освещаването на „Света София“.

Това обаче, изглежда не се харесва на крайномюсюлманските терористически групировки, принадлежащи към сирийската опоциция, подкрепяна от Турция, които нападат църквата с ракети, изстреляни от дронерни самолети. Има множество ранени и едно убито младо момче от енорията – Хишъм Елиас.

Негово Блаженство патриарх Йоан X, патриарх на Велика Антиохия и целия изток, се отправи със специално съболезнователно писмо към народа на град Скалбия, в което порицава и осъжда нападението на терористичните групировки на сирийската опозиция като терористическа акция. По-долу поместваме текста на писмото в превод от арабски език:

Жертвата на терористичната акция Хишъм Елиас

„Нашите чеда в Скалбия кърваво заплащат цената на своята вяра. Това, което се случи днес в Скалбия е евтино подсъдимо терористично дело“. Негово Блаженство Йоан X осъди станалото вчера сутринта терористично дело, произтичащо от терористичните въоръжени групировки, които атакуваха събралото се множество по време на освещаването на църквата „Света София“. Патриархът изрази това по време на телефонен разговор с Негово Светейшество и Високопреосвещенство митрополит Николай (Баалбаки). Негово Блаженство подчертава, че чедата на Скалбия кърваво заплатиха цената на вярата си вчера, и че случилото се е евтина, осъдителна и лоша терористична акция. Негово Блаженство също така изрази своите и на чедата на Антиохийската православна църква съболезнования по случай загиналия мъченик за вярата, който се възнесе на небесата вчера, като пожела скорошно оздравяване на ранените и изрази своите съболезнования на чедата на енорията в град Скалбия“.

Град Скалбия или Селевкия е родината на св. свещеномъченик Маврикий Селевкийски, пострадал за Христа през IV в. сл. Хр., чиято памет се чества заедно с убитите мъченици в Евгения на 22-ри февруари. Той днес се намира в сирийската провинция Хама. Построен е от селевкийския военачалник Селевкий Никанор малко преди раждането на Христос.

Да се помолим Бог да пази православните християни в древния свещен християнски град Скалбия (Селевкия).

————-

Източник: Страница на град Скалбия във фейсбук

Текст и превод: Виктор Дора

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: