Меню Затваряне

Украинската пасха

Сергий Шумило
Разкъсана от шрапнел книга на Новия Завет

Сергий Шумило

Пасха за нас, украинците, е един от най-важните – не само религиозни, но и национални празници. В Украйна е прието да се нарича още „Великден“ („Велик ден“). Всяка следваща година украинците традиционно и старателно се подготвят за тържествената среща с Великия ден – празника на радостта. В нощта на Пасха милиони украинци отиват в църква, за да почетат молитвено Възкресение Христово и, според украинската традиция, да осветят пасхалните дарове – паски[1] и яйца.

За съжаление, вече втора година милиони украинци са лишени от тази пасхална радост. Агресивната война, която започна Русия против Украйна, ни я отне. Смърт, страдание, мъка и плач – вече втора година православните украинци изпитват такива чувства вместо пасхална радост.

Никога няма да забравя как моите родители бяха принудени миналата година в обсадения Чернигов да се подготвят за Пасха в едно мазе под непрекъснати руски бомбардировки. Без ток, вода и парно. Беше наистина Велик пост. Целият микрорайон в покрайнините на града, където живеят родителите ми, беше до голяма степен изравнен със земята от руските „освободителни“ ракети. Но, въпреки това, родителите ми все пак се подготвиха за Пасха. В мазето, като първите християни от древния Рим. Вместо камбанен звън – оглушителни експлозии на руски бомби, паднали в нашата градина близо до дома на родителите ми. И все пак те я дочакаха. Очакваха я с молитва и надежда за освобождение и победа. В крайна сметка Пасха е празник на освобождението и победата на живота над смъртта. Малко преди Великден руските окупационни войски, победени от украинската армия, бяха принудени да се оттеглят от Чернигов.

Но, въпреки че в много украински региони руските окупационни сили са изтласкани обратно към руските граници, ужасите на войната продължават. Русия от своята територия не спира да бомбардира мирни градове и да унищожава гражданската инфраструктура на Украйна. В югоизточната част на страната, в много украински села и градове, много граждани, точно както моите родители преди година в Чернигов, се готвят да празнуват Пасха в мазета и бомбоубежища, под постоянните бомбардировки и обстрели от Русия.

Пасха ще празнуват и украинските войници. На фронта, в окопите, с молитва и вяра в победата. На собствената си земя.

На практика във всички украински църкви сега предварително се освещават хиляди козунаци и яйца, които се предават на фронта на нашите войници като символ на нашата духовна солидарност, подкрепа и вяра в победата. За да могат нашите войници, въпреки всичко, да празнуват Христовата Пасха.

Как реагират на това руските окупатори, които Московският патриарх Кирил Гундяев благославя за „свещена война“? Онзи ден, по време на Страстната седмица, за да сплашат украинците, те публикуваха в интернет ужасно видео, в което руски бойци от ЧВК „Вагнер“ отрязват с нож главата на украински пленен войник. Невъоръжен, вързан, изтощен от мъчения и побоища… Това сатанинско зверство е извършено в навечерието на Възкресение Христово от онези, които лъжливо се наричат ​​„православни“. Онези, които лъжливо се прикриват зад лозунги за „защита на православието“, „руския свят“ и митичната „свещена Рус“, но в същото време изтребват православните украинци, които доскоро наричаха „братски народ“. Това красноречиво говори кои са те в действителност.

Онзи ден в семейството ми дойде трагична вест. Братовчед ми Вячеслав, който е полковник от въоръжените сили на Украйна, беше тежко ранен в битки с руските нашественици край Краматорск. Той загуби крака си, но, слава Богу, оцеля. Сега е в болница, където лекарите се борят за живота му. Има жена и две деца. Трудно е да се опише с какви чувства ще празнуват Великден тази година неговите деца, съпруга, близки и приятели. Има десетки хиляди такива примери. Но не това е най-страшното, защото мнозина всеки ден безвъзвратно продължават да губят своите бащи, майки, деца, братя и сестри. Вече втора година… С какви чувства ще посрещнат те тази Пасха?

Но ние вярваме, независимо от всичко.

Наскоро медиите разпространиха новината, че украинският войник Степан от района на Карпатите е бил спасен от смъртта чрез книгата на Новия Завет. Попада под руска бомбардировка и е ранен от парчета снаряд. Заплашвала го е неминуема смърт, защото такова парче попада стомаха му… Но на това място войникът носел чанта на кръста, в която имало джобен формат на Новия Завет. Парчето ударило свещената книга, пробило я, но благодарение на нея не стигнало по-далеч и само леко наранило стомаха на войника. Това наистина е чудо, което се случва пред очите ни. В тази война има много такива чудеса.

Ние вярваме, че въпреки смъртта, страданията, скръбта и плача, които носи тази война, Украйна не само ще издържи, но и ще победи. С Божията помощ. Тази надежда още повече укрепва вярата ни в Бога. Затова с особено чувство, както никога досега, се подготвяме тази година да отпразнуваме празника на Христовата Пасха. За съжаление без традиционни тържества и веселие, но с дълбока вяра и надежда. Тържеството на Пасха е предшествано от страдание, разпятие и смърт, но след това идва Възкресението и победата на живота над смъртта. Именно с такива чувства милиони украинци се подготвят за среща с Възкресение Христово.

———-

Източник: Християнска визия

Изображения: Радио Свобода


[1] Украинската „паска“ представлява великденски сладък хляб, като нашия козунак, но украсен с глазура (бел. ред.).

Posted in Християнство и война

Вижте още: