Меню Затваряне

Украинските власти откриха масов гроб в Изюм

Украинските власти са открили масов гроб с повече от 440 тела в освободения преди дни Изюм, Харковска област, съобщават чуждестранни и български медии.

„Русия оставя смърт навсякъде след себе си. Тя трябва да бъде държана отговорна за това“, каза президентът Володимир Зеленски, който сравни ситуацията в града с тази в Буча и Мариупол.

Телата са били нахвърляни извън града, в гората, част от тях са вече погребани и обозначени с положени кръстове на гробовете.

Тленните останки ще станат обект на разследване, чиято цел ще бъде събиране на доказателства за извършени военни престъпление от страна на Русия, казва главният полицейски следовател за Харковска област Серхий Болвинов пред „Скай Нюз“. Очаква се мястото да бъде посетено от украински и международни журналисти.

Освен това украинската полиция съобщава, че има информация и за редица други масови гробове в града. Открити са както масови гробове на цивилни, така и такива на украински войници.

През април след първото по-голямо отстъпление на руската армия в няколко града в Северна Украйна бяха открити масови гробове. В Буча руската армия остави десетки тела на убити по улиците, както съобщи Ройтерс а по-късно бяха намерени още десетки в общи гробове, мазета и други.

През юли т.г. ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) излезе с доклад за насилствено депортирани 1,3 милиона украинци в лагери на руска територия, сред които има и много деца. Докладът обхващаше периода от 1 април до 25 юни. Били са насилствено депортирани от руските войски близо 2000 деца от различни сиропиталища и институции, при живи роднини, които са ги настанили там за медицински грижи.

Русия отрича убийствата на цивилно население и на няколко пъти твърдеше или че всичко е постановка, или че убийствата са били извършвани от украинските сили. Така твърдят и много българи, включително и християни, за които убийствата на братя и сестри в Христа, както и стрелбата и разрушенията по украинските храмове, не правят впечатление. За съжаление, такива твърдения продължават да се разпространяат и сред средите на духовенството в БПЦ.

У нас продължава необяснимото неприемане на истината за войната в Украйна, въпреки множеството намерени тела в масови гробове и данните за насилствената смърт на хиляди украинци, включително жени и деца, както и умишлената жестокост, проявена към пленниците, за която свидетелстват както международни организации, така и духовници от самата Украинска православна църква.

Със съжаление и тревога трябва да признаем, че отричането на тези престъпления половин година след началото на войната, започва да се превръща в тревожен симптом на духовно заболяване. Поне в християнството се нарича духовна заблуда и духовна болест приемането на истината за лъжа, а на лъжата за истина, а наличието на такъв проблем сред християни и християнски духовници е още по-тревожен.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: