Меню Затваряне

Украинските староверци искат автокефалия

Искането за автокефалия е посочено в официално писмо до предстоятеля на Руската православна старообрядческа църква Корнилий, митрополит Московски и на цяла Русия, до предстоятеля на староправославната старообрядческа църква на Белокринитската йерархия Леонтий, архиепископ Белокрински и на Букурещ, както и до цялото духовенство на църквата, пише Religious Informacion Service of Ukraine.

Призивът на духовенството от Архиепископията на Руската православна старообрядческа църква в Киев и цяла Украйна остро критикува войната на Русия срещу Украйна:

„Виждаме и чуваме свидетелствата на оцелелите, станали жертви и очевидци на непредизвикани зверства, грабежи и насилие над цивилни граждани, които за съжаление стават от страна на войските, дошли неочаквано на територията на нашата държава. Поради това считаме за необходимо да потвърдим нашите убеждения относно следното:

Липсваха факти на територията на Украйна властите да забраняват проповядването или християнското общение на който и да е език, включително руски, в старообрядчески църкви, общности и семейства.

Може би някои християни в Украйна смятат себе си за носители на „Руския свят“, но те също така нямат нито общественото, нито църковното право да нарушават или да се съгласяват с нарушаването на териториалната цялост и суверенитета на държавата, в която са родени и живеят. Ако не са доволни от сегашното държавно устройство, те могат мирно да напуснат територията на държавата и да се преместят, следвайки християнския пример на своите предци.

Нямаше случаи преди, а и сега, старообрядците на Украйна да пропагандират превъзходството на украинската нация над руската, съответно, понятието “нацизъм” не е приложимо към тази ситуация. Известни са само фактите на призива за уважение от страна на околните държави към териториалния суверенитет на Украйна.

Категорично не можем да се съгласим, че военните действия на войските на Руската федерация са принудителни и необходими в настоящата политическа ситуация“.

Имайки това предвид, духовниците от Архиепископията на Руската православна старообрядческа църква в Киев и цяла Украйна искат автокефалия:

„Вземайки предвид горното, както и факта на съществуването на отделна, суверенна държава Украйна, като се вземат предвид многобройните призиви, получени от началото на войната от чедата на Светата Църква, които са в Украйна, и според нашите лични убеждения, силно ви молим да обмислите предоставянето на автокефалия на нашата архиепископия на Киев и цяла Украйна.”

“Разбираме, че е физически невъзможно да се организира събор в Главната катедрала на Светата Църква в момента. Виждаме обаче, че е напълно възможно в такава принудителна ситуация да се проведе такъв събор по нашия въпрос с помощта на технически средства за комуникация… Готови сме да поемем цялата техническа подготовка за провеждането на събора по този начин“, се казва в обръщението.

“Истинската Христова Църква не може да бъде обвързана изключително с руския етнос. В крайна сметка, древните православни християни на Уганда и Пакистан не са руснаци по националност! Всъщност, дори провеждането на Божествената литургия на английски език не беше осъдено от Светата Църква! Все пак никой не призовава и не смее да ги освободи от сегашната власт на територията на горепосочените държави!”, се казва в едно от исканията.

“Очевидно е, че по време на съществуването на суверенната държава Украйна и особено след анексирането на Крим и началото на военните действия в Донбас е възникнала и се развила голяма идеологическа пропаст между нашите народи и държави и воденето на днешните военни действия и налагането на редица санкции срещу Руската федерация само го изостриха. Съвсем естествено е, че въпреки неучастието на Светата Църква, като общност от християни, в политическия живот на държавата, гражданите на държави в политически конфликт, съответно, са формирали противоположни граждански позиции”, се казва още в обръщението.

“Духовенството моли митрополит Корнилий да отговори своевременно на това искане. Отделно духовенството на Киевската и на цяла Украйна архиепископия на Руската православна старообрядческа църква заяви, че смятат за неприемливи публичните призиви от църковните йерарси на Руската православна старообрядческа църква към старообрядците на Украйна да спрат да се противопоставят на въоръжената агресия, да предадат оръжията си и да спрат да защитават Украйна”.

В последния абзац става въпрос за изказването на митрополит Корнилий в края на март, който призова въоръжените сили на Украйна “да свалят оръжието” и предрече на Руската федерация имперско бъдеще (тук).

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: