Меню Затваряне

Украински депутат внесе в парламента законопроект за забрана на РПЦ в Украйна

Украинският депутат Инна Совсун е регистрирала във Върховната Рада Законопроект за забрана на Московската патриаршия на територията на Украйна.

Автор на законопроекта е безпартийният депутат Оксана Савчук, която представлява партия „Свобода“. Тя предлага да се забрани дейността на РПЦ в Украйна от датата на приемане на този закон. Ако законопроектът бъде гласуван и приет, това означава, че Украинската православна църква към Московска патриаршия (УПЦ-МП) ще бъде незаконна на територията на страната.

„Целта на законопроекта е да защити националната сигурност и териториалната цялост на Украйна, да предотврати колаборационизма, да спре разпалването на междурелигиозна омраза и дестабилизирането на религиозната среда в Украйна“, се казва в изявлението.

Законопроект № 7213 предвижда законът в Украйна “За свобода на съвестта и религиозните организации” да бъде изменен, за да се забрани дейността на религиозни организации (сдружения), които са “пряко или като част от друга религиозна организация, част от структурата на религиозни организации, чийто управленски център се намира извън Украйна в държава, която е призната от закона като извършила военна агресия срещу Украйна и/или временно окупирала част от територията на Украйна”.

Законопроектът предвижда кабинетът на министрите на Украйна в рамките на един месец след влизането в сила на закона да предприеме необходимите действия “за разпореждане с движимо и недвижимо имущество, което е собствено, на лизинг или притежавано на друго правно основание, с което разполагат организации (сдружения), чиито дейности са забранени”.

Совсун отбелязва, че “предстоятелят на РПЦ – патриарх Кирил всъщност е благословил рашистките (руските нацисти) военни за войната с Украйна… Представители на РПЦ многократно са били залавяни в разузнавателна и саботажна дейност”.

„Има много такива примери. Обширната разузнавателна и саботажна структура на Руската православна църква работи дълги години, и продължава да работи за Путин“, пише депутатът.

Според сайта на украинския парламент законопроектът вече е внесен за разглеждане в ръководството на Върховната Рада на Украйна. Ако бъде приет, цялата църковна собственост на администрацията на РПЦ в Украйна (УПЦ-МП) и религиозните организации, включително Киевската митрополия (на Филарет, бел. ред.) трябва да бъдат инвентаризирани и национализирани в рамките на 48 часа от приемането му. Религиозните общности, манастирите и духовните училища на Московската патриаршия могат да променят подчинението си в рамките на 14 дни.

Киево-Печерската лавра, Успенската лавра в Почаев, както и останалите архитектурни паметници с държавно значение, собственост или използвани от РПЦ, стават собственост на държавата. По време на смяната на подчинението на църковните общини на УПЦ-МП в Украйна, Службата за сигурност на Украйна ще проверява дали епископите, свещениците, монасите, монахините и всички нейни служители са сътрудничили на окупаторите1Doxologia Infonews припомня, че на 25 март граничари са задържали близо до Харкив (Харков) шпиони, представители на УПЦ-МП, които са имали руски платежни карти със себе си (бел. ред). Ако са сътрудничили, те ще бъдат съдени по главата от НК на Украйна за „колаборационизъм“, която наскоро беше изменена, и в която се предвиждат до 10 години затвор или от 12 до 15 години с последните изменения.

Според допитване, проведено от социологическата група „Рейтинг“ на 8-9 март, 63% от анкетираните подкрепят идеята за скъсване на отношенията между УПЦ-МП и Руската православна църква.

Пълният текст и повече подробности можете да видите в източника под публикацията.

————-

Източник: Doxologia Infonews

  • 1
    Doxologia Infonews припомня, че на 25 март граничари са задържали близо до Харкив (Харков) шпиони, представители на УПЦ-МП, които са имали руски платежни карти със себе си (бел. ред).
Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: