Меню Затваряне

Украинското посолство и украинците в България поздравиха българите за 24 май

Посолството на Украйна в Република България поздравява българите с Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Украинците помнят и почитат солунските братя и многобройните паметници в цяла Украйна са неопровержимо доказателство за това.

Най-старият паметник на светите равноапостоли Кирил и Методий се намира на един от централните площади в Киев. Той е бил демонтиран по време на болшевишкия режим през 1923 г., и е възстановен чак на 25 май 1996 година.

Подобен паметник има и в Киево-Печерската лавра, която още през XI век получавала богослужебни книги, написани на старобългарски език. Паметници на светите Кирил и Методий също украсяват украинските градове Мукачево, Севастопол, Одеса, Донецк.

Храмовете, които носят името на светите братя са духовни центрове на мнозина украински градове – Лвов, Полтава, Черкаси, Одеса, Тернопил, Ивано-Франкивск, Ривне, Мукачево, Мелитопол и много други.

Интересен е фактът, че в чест на светите братя през 1846 година в Киев е било основано Кирило-Методиевото братство, забранено от руската власт. Членовете на Кирило-Методиевото братство, изтъкнати украинци – историкът, етнограф и поет Микола Костомаров и поетът, художник и мислител Тарас Шевченко, обмислят идея за отстояване на правата на украинския народ.

Денят на азбуката се празнува и в Украйна от 24 май 1918 година с решението на Министерство на образованието. За установяване на такъв празник в Украинската Народна Република информира Посланикът на Царство България в Киев проф. Иван Шишманов. Неговите грами са съхранени в Научния архив на Българската академия на науките.

През годините на съветската власт празникът е бил забравен и възстановен едва през 1986 година.

В съвременна Украйна празникът се възражда през 2004 година в чест на светите равноапостолни Кирил и Методий.

———-

Източник: Посолство на Република Украйна в България

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: