Меню Затваряне

Украйна и Германия разкритикуваха предложението на папата Украйна да издигне „бяло знаме“

Украйна трябва да „има куража да развее бялото знаме“ – тези думи на папа Франциск предизвикаха такова недоволство и критики срещу него, че ръководителят на пресслужбата на Ватикана беше принуден да уточни за медиите, че папата се надява единствено на „справедлив и траен мир“ в Украйна.

Украйна и Германия остро разкритикуваха предложението на папа Франциск Украйна да издигне „бяло знаме“ в продължаващия украинско-руски конфликт. Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли предложението на папата за преговори с Русия, наричайки го далечно „виртуално посредничество“.

Зеленски се въздържа от пряко обръщение към папата или към забележки, но подчерта, че идеите, представени от папата, не са свързани с продължаващите усилия на религиозни фигури в Украйна да подкрепят нацията. „Те ни подкрепят с молитви, дискусии и действия. Това наистина е църква, която подкрепя хората“, каза Зеленски. „Църквата не може да бъде разположена на 2500 километра, откъсната от реалността на земята, опитвайки се да бъде виртуално посредничество между тези, които се стремят да оцелеят, и онези, които искат да ни унищожат“, отбеляза Зеленски.

В скорошно интервю за държавната телевизионна мрежа RTS, излъчено два дни преди това, папа Франциск, говорейки за ситуацията в Украйна, призова тя да не се колебае да участвате в преговори, преди ситуацията да ескалира още повече. „Вярвам, че истинската сила е в тези, които оценяват ситуацията, дават приоритет на благосъстоянието на хората и демонстрират смелостта да търсят мир чрез диалог“, каза той.

Освен това украинският външен министър Дмитро Кулеба излезе с твърд отговор на предложението на папата, като потвърди, че Украйна „никога“ няма да капитулира пред Русия. „Нашето знаме е жълто и синьо. За това знаме живеем, умираме и търсим победа. Никога няма да издигаме други знамена“, каза Кулеба. Германският външен министър Аналена Бербок също изрази несъгласието си с позицията на папата за Украйна, като подчерта, че „не разбира“ позицията му.

„Твърдо вярвам, че определени реалности не могат да бъдат напълно разбрани, докато човек не ги види от първа ръка“, добави тя, многократно посещавала Киев от началото на конфликта. Размишлявайки върху разговорите си с украински деца, засегнати от войната, тя Аналена Бербок допълни: „Къде е папата във всичко това?“ „Папата трябва да е наясно с тези неща“, добави тя.

Бърбок каза, че ако Украйна и нейните съюзници „не демонстрират смелост сега, няма да има мир“. „Трябва да бъдем на страната на Украйна и да направим всичко възможно, за да гарантираме, че тя може да се защитава“, подчерта тя.

След последвалите критики официалният новинарски сайт на Ватикана публикува целия текст от записаното интервю с папата под заглавие „Не се срамувайте да преговаряте“.

„Папата използва образа на бялото знаме, предложен от интервюиращия, за да призове за прекратяване на враждебността, за примирие, постигнато със смелостта на преговорите. Неговата надежда е дипломатическо решение за справедлив и траен мир”, уточни директорът на пресслужбата на Ватикана Матео Бруни.

Бруни подчерта, че „на друго място в интервюто, говорейки за друга конфликтна ситуация, но имайки предвид всяка военна ситуация, папата ясно заявява: “Преговорите никога не са капитулация”.

Говорителят на Ватикана припомни, че от началото на руската инвазия в Украйна папа Франциск нееднократно е призовавал диалогът да надделее над „лудостта“ на войната.

—————-

Източник: Orthodox Times, Свободна Европа

Снимка: Ватикан Нюз

Posted in Църква и политика

Вижте още: