Меню Затваряне

Украйна и Русия си размениха 75 военнопленници, сред освободените има и 19 бесарабски българи

Украйна и Русия си размениха по 75 военнопленници. Сред освободените от руски плен има не само войници, но и цивилни, като Украйна е осигурила освобождаването на 75 души от руски плен, включително 71 военнослужещи. Президентът Володимир Зеленски съобщи в Телеграм, че освободените войници са от Въоръжените сили на Украйна, Националната гвардия, граничари и четирима цивилни граждани.

На свой ред Министерството на отбраната на Русия заяви, че в резултат на преговорния процес са върнати 75 руски военнослужещи.

Сред освободените украински войници са и 19 бесерабски българи от Змийския остров на Украйна в Черно море, намиращ се в Одеска област, Килийски район. Украинската медия Юг Today разказва историята на бесарабския българин Александър Кардашов, който е заловен от руснаците в първия ден на пълномащабната инвазия. На 23 февруари 2022 г. граничарят Александър е бил на служба в Змийно. Това е последният ден, когато мъжът е видян от майка си и съпругата си.

Днес снимка на Александър, който заедно с други военнослужещи е освободен от плен, беше публикувана от ръководителя на Централното представителство на Координационния щаб за лечение на военнопленниците Юлия Приймак. „Не мога да повярвам, че това най-накрая се случи“, написа на страницата си майката на Александър Тетяна Кардашова.

В репортажа на Стоян Георгиев със заглавие „Българите в руски плен“ за предаването „120 минути“ на БТВ беше отразена инициативата за размяна на военопленници на принципа „Всички за всички“, а техните роднини разказаха историята със залавянето им.

„Всички за всички“ е инициатива на майки и съпруги на военнопленници от Украйна и Русия, които призовават за размяна на всички пленени войници от двете страни за деня на Възкресение Христово. Зад инициативата застава Вселенската патриаршия и Римокатолическата църква, а движението на руските съпруги на пленници се свързва в България с Рита Шаганене, която с помощта на съпруга си отец Василий Шаган, помага с интервюта на роднините на пленените войници, за да достигне информацията за тях до обществените институции и те да бъдат издирени и освободени.


Posted in Новини, Новини от света, Християнство и война

Вижте още: