Меню Затваряне

Украйна покани майките на пленените руски войници, за да си ги приберат

Украинската армия покани днес майките на руски войници, заловени в страната, да си ги приберат, предаде Франс прес.

Киев твърди, че е взел десетки пленници от началото на руската инвазия миналата седмица, отбелязва агенцията.

„Взето е решение за връщане на пленените руски войници на майките им, ако дойдат в Украйна, в Киев, за да си ги приберат“, се казва в изявление на украинското министерство на отбраната.

То публикува телефонни номера и имейл, чрез които майките може да получат информация за синовете си, които са пленници в Украйна.

В случай, че задържането на синовете им бъде потвърдено, руските жени са съветвани да пътуват до Полша и след това да влязат в Украйна през граничен пункт.

“Ще бъдете посрещнати и отведени в Киев, където вашият син ще ви бъде върнат”, обеща украинското министерство на отбраната.

То подчерта, че „за разлика от фашистите на Путин, ние, украинците, не водим война срещу майките и техните пленени деца“.

По време на конфликта между Москва и чеченските сепаратисти през 90-те на миналия и първото десетилетие на този век бяха изпратени на фронта много млади руски военнослужещи, някои от които бяха взети в плен. След това техните майки се мобилизираха, за да върнат живи синовете си или труповете им, без да се поколебаят да отидат в Чечения – движение, което разпали антивоенни протести в Русия, отбелязва АФП.

———–

Източник: БТА

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: