Меню Затваряне

Украйна получи поредната хуманитарна помощ от Румънската църква

Чернивецко-Буковинската епархия на Украинската православна църква (Московска патриаршия) разпредели хуманитарна помощ, събрана за Украйна от Румънската православна църква, и я изпрати за съседни градове, където е най-необходима. Епархиите на Украинската православна църква благодариха на вярващите от Румъния и Буковина, съобщават от Информационно-образователния отдел на УПЦ-МП.

Хуманитарната помощ се събира в епархиите на Румънската православна църква. След преминаване на границата с Румъния товарът се пренася в Координационния център на доброволците към Чернивецко-Буковинската епархия. Там вярващите на УПЦ-МП подреждат и изпращат пакетите с хуманитарната помощ до други региони на Украйна, в зависимост от нуждите на хората.

 На 11 март четвъртият хуманитарен товар, събран от Румънската църква в помощ на Украйна, е бил 210 тона и е пристигнал в Чернивци. Доброволци от Чернивецко-Буковинската епархия са разтоварили храна, хигиенни принадлежности, дрехи, предмети от първа необходимост, бебешка храна и са ги изпратили на места, където са най-необходими.

В същия ден свещеници от УПЦ заедно с представители на Румънската църква са дарили  2 автобуса с медицински консумативи на три болници и на военната болница в Чернивци.

Този уикенд, на 12 и 13 март, с усилията на духовенството на УПЦ, вярващите и доброволците са изпратили хуманитарна помощ с камиони до Киев (откъдето митрополитът ще се опита да ги докара до Чернигов), Днепър, Конотоп, Полтава (оттам до Харков и други региони), Франковск, Александровка (Миколаевска област) и др.

Източник: Украинска православна църква

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: