Меню Затваряне

УПЦ-МП е вече с нови антиминси без името на руския патриарх Кирил

Епископ Йона (Черепанов), наместник на Свето-Троицкия Йонински манастир съобщи на профила си в Мeta, че митрополит Онуфрий е подготвил и осветил нови антиминси, в които обаче не вписано името на руския патриарх Кирил. Това означава, че той повече няма да бъде споменаван на св. литургия от епископите на Украинската православна църква, която официално все още се води към Московската патриаршия.

Много от коментарите към снимките показват, че митрополит Онуфрий е закъснял с това решение 7 месеца след началото на унищожителната война на Русия в Украйна, която мнозина определят като геноцид.

Още през март архим. Кирил (Говорун) призова за обединителен събор между УПЦ (Московска патриаршия) и ПЦУ (Киевска митрополия), и предложи на духовенство и архиереите, които не се обединиха с автокефалната ПЦУ, да останат под юрисдикцията на Вселенската патриаршия, като започнат да споменават патриарх Вартоломей на Божествената литургия, а след като нещата се успокоят, да се свика събор за довършване на обединението на украинското православие, започнало през 2018г. Този обединителен събор може да осъди идеологията на така наречения „руски свят“ като съвременна версия на ереста на етнофилетизма.

През април т.г. над 200 свещеници от УПЦ подписаха публично призив за трибунал над патриарх Кирил (тук).

В началото на юли се проведе среща между духовенството на Украинската православна църква (УПЦ)-Московска патриаршия и Православната църква на Украйна (ПЦУ), която е под омофора на Вселенския патриарх Вартоломей. Събитието се състоя в митрополитския дом на Националния светилен комплекс „Св. София Киевска“. На срещата участваха 21 духовници от двете страни, които стигнаха до споразумение и изготвиха декларация, в която призоват архиереите и на двете църкви да започнат официален диалог между УПЦ и ПЦУ (тук)

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: