Меню Затваряне

УПЦ-МП: Не сме упълномощавали никого да говори от наше име в ООН

Коментар на Отдела за външни църковни връзки на Украинската православна църква относно намерението на представителя на Руската федерация в ООН да повдигне въпросите относно ситуацията около Украинската православна църква

От медиите стана известно, че постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя инициира отделно заседание на Съвета за сигурност на ООН на 17 януари 2023 г. относно ситуацията, която се развива около Украинската православна църква.

Във връзка с това бихме искали да информираме, че към момента Украинската православна църква не се е обръщала към никоя държава за съдействие за защита на нейните права и още повече към държавата, която е извършила коварно въоръжено нападение срещу нашата страна. Също така не сме упълномощили никого от Руската православна църква на Московската патриаршия да говори от наше име в ООН.

Ние сме обезпокоени, че въпросът за Украинската православна църква се повдига от структури, които нямат нищо общо с нас. Призоваваме руските държавни власти да не говорят от името на нашата Църква на международни трибуни и да не използват религиозния фактор за свои политически цели.

В същото време искаме от нашите украински държавни органи да провеждат балансирана религиозна политика в страната, да осигурят равни права на всички религиозни организации, така че държавата-агресор да няма причина да използва религиозната политика на нашата държава в свои интереси.

Синодалните институции на Украинската православна църква в рамките на своята компетентност и наличните възможности системно извършват дейности, насочени към защита на правата и свободите на вярващите и религиозните организации на Украинската православна църква, както на национално, така и на международно ниво.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: