Меню Затваряне

УПЦ организира поклонение до Света гора

От 26 август Поклонническият център към Отдела за външноцърковни връзки на Украинската православна църква (УПЦ или според приетия закон РПЦ в Украйна) започна 8-дневното поклонение до Света Гора с посещение на манастири, които признават автокефалията на Православната църква на Украйна (ПЦУ), съобщава Credo Press. Поклонничеството се осъществява с благословението предстоятеля на УПЦ митрополит Онуфрий (Березовски). Програмата за поклонението е публикувана на официалния сайт на центъра .

Общата стойност на програмата е 600-700 евро. Поклонението започва с посещение на скита на Св. Анна, последвано от вечерна служба в манастира “Св. Павел” и поклонението пред Даровете на влъхвите. Програмата включва още посещение на манастирите Дионисиат, Григориат, Кутлумуш, Ивирон, Филотей, Каракал, Дохиар, Ксенофонт, Пантелеймон, столицата на Атон Карея, скита на Св. Андрей Първозвани. Манастирите Зограф и Хилендар не са включени в програмата.

Прекъсвайки общението с Константинополската патриаршия, Синодът на РПЦ-МП забрани на духовенството и миряните на Московската патриаршия да участват в богослуженията на храмовете на Вселенската патриаршия, включително и на Атон. По-късно беше направено изключение само за руския манастир “Св. Пантелеймон”, на чиято територия се намира така нареченият „Атонски клуб“, в който членуват най-висшите руски чиновници.

Поклонението започва два дни след приключване на посещението на Вселенския патриарх Вартоломей в Украйна във връзка с тържествата по случай 30-годишнината от обявяването на нейната независимост.

Posted in Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: