Меню Затваряне

Уточнение на Румънската патриаршия относно решението да признае автокефалията на МПЦ-ОА

На 9 февруари 2023 г. Светият Синод на Румънската православна църква одобри признаването на автокефалията, предоставена на Православната църква в Република Северна Македония от Сръбската патриаршия чрез нейния синодален томос, издаден на 5 юни 2022 г. Съобщението беше кратко и в няколко реда, заедно с останалите решения на румънския Синод. Няколко дни по-късно, на 13 февруари, Св. Синод на Румънската патриаршия излиза с ново, допълнено решение, което гласи:

„По време на синодалното заседание беше взето предвид решението на Вселенската патриаршия от 9 май 2022 г. за възстановяване на каноничното и евхаристийно общение с Православната църква на Република Северна Македония, ръководена от архиепископ Стефан. Освен това Вселенската патриаршия повери на Църквата на Сърбия регулирането на административните аспекти, свързани с организацията на новата Църква в Северна Македония.

Друга тема, разгледана от румънските архиереи, беше въпросът за автокефалията и начините, чрез които тя се предоставя и признава, който беше анализиран по време на няколко работни срещи на Междуправославната комисия за подготовка на Светия и Велик събор на Православната църква.

Гледната точка на Румънската православна църква по отношение на автокефалията, която беше представена и на срещата на Подготвителния комитет на Светия и Велик събор в Шамбези (2011 г.), е следната:

„Светият Синод на Църквата-майка е каноническата власт, която може да даде автокефалия на дъщерна Църква чрез синодален томос, подписан от Предстоятеля на Църквата-майка заедно с всички епископи на този Свети Синод. Признаването на новата автокефалия принадлежи на цялата Православна църква, постигнато чрез томос за признаване на автокефалия, подписан без никакво разграничение от всички предстоятели на автокефалните православни църкви, по реда на диптихите, в рамките на синаксиса на предстоятелите. на православните църкви“.

Предвид тази информация, Светият Синод на Румънската православна църква уважи решенията на Вселенската патриаршия да приеме в евхаристийно общение йерарсите, клириците, монасите и вярващите, под пастирската грижа на архиепископ Стефан, и да остави на Сръбската патриаршия да регулира административните аспекти между двете църкви.

След като призна първоначалния синодален томос , издаден на 5 юни 2022 г. от Сръбската патриаршия, предоставящ автокефалия на Православната църква в Република Северна Македония, Светият Синод на Румънската православна църква очаква Вселенската патриаршия да инициира (консултации) и да издаде окончателен томос за автокефалия, който да изрази всеправославнеь консенсус по темата за признаването на автокефалията“ (Източник: Basilica.ro).

———–

Orthodox Times коментира, че с това изявление след решението си от 9 февруари, т.г. да одобри признаването на сръбския томос, Румънската патриаршия коренно променя климата по въпроса за Църквата в Северна Македония. От поместните църкви, които досега са признали тази „автокефалия“, Румънската църква е единствената, която признава, че Вселенска патриаршия има правомощията да разследва дали призивът за даване на автокефалия на дадена църква отговаря на условията, и чак след това да се консултира с предстоятелите и да декларира, че дава Томос за автокефалия.

Относно гледната точка на Румънската патриаршия за срещата в Шамбези през 2011 г., трябва да се допълни, че тя беше представена и записана в проект, който обаче така и не получи окончателно одобрение, за да бъде представен на Светия и Велик събор в Крит през юни 2016 г.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: