Меню Затваряне

Ученици от ОУ „Отец Паисий“ в с. Софрониево с екологична дейност в Деня на народните будители

В навечерието на Деня на народните будители  учениците от клуб по интереси „Краезнание“ в ОУ „Отец Паисий“ в с. Софрониево, Община Мизия извършиха екологична акция. Те почистиха от отпадъци две частни водни пространства в околностите на населеното място, популярни с името „Локвите“. Живописни и зарибени, те са любимо място за отдих и риболов на млади и стари, но неподдържани  в последните години. В тях в края на есента пристига ято лебеди,  което зимува тук за радост на всички жители на селото. В инициативата се включиха и  двама татковци. Габриел помогна на дъщерите си – четвъртокласничката Лидия и петгодишната Мария – най-малкият участник в акцията, проявила завиден ентусиазъм. Ивелин пък напътстваше двамата си сина – петокласника  Мариян и второкласника Николай, като извози и чувалите с боклуци  на определено място, за които кметът на селото Демира Димитрова пое ангажимент да бъдат извозени в понеделник.

Татко Габриел даде и уроци по риболов на щерките си. С професионални въдици бяха и някои от децата, които редуваха  почистването със сериозни заявки за усвояване на уменията на жителите на селото край Огоста, които от времето на траките са се изхранвали освен със земеделие и отглеждане на животни и с улов на речна риба.

Децата бързо почистиха пространството около брега, като петокласничката Глория се възмути, че в  тази известна с посещаемостта си местност липсват кошчета за боклук.

В топлия почивен ден да се насладят на последните ласки на есента бяха дошли за отдих и риболов много софрониевчани, които приветстваха   учениците за тяхната загриженост към  даровете на природата в родното им място. Александрина, Борил, Алекс, Патриция, Гергана, Глория, Мариян и Николай се забавляваха с весели игри, след като приключиха с почистването. Втората част на инициативата беше още по-вълнуваща за малките любознателни краеведи. Те се отправиха към късносредновековния храм „Св. Николай“, запазен частично от османските набези, възстановен от местни жители, завърнали се от бягството си във влашките земи в началото на XIX век, които отново заселват опустялото селище на предците си и изграждат килийно, а сетне и светско училище около храма.

Дългогодишните усилия за реставрация на святото място, паметник на културата от местно значение, дело на местни жители, общественици, родолюбци от цялата страна и чужбина, родом от Софрониево и  Врачанска митрополия, се увенчаха с успех преди няколко години – спечелен бе проект по Европейска програма. След редица перипетии, включително и ковид ограниченията, се очаква той да стартира скоро. Учениците се запознаха с информационната табела, състоянието на вътрешността на  храма и пространството около него, като изслушаха разказа на ръководителя на клуб „Краезнание“ Наташа Войкина – старши учител по „История и цивилизация“ в школото. Малките изследователи нямат търпение да наблюдават дейностите, които ще възстановят светинята, в която до 1934 година са се черкували, кръщавали и венчавали техните предци.

В нея през 1877 година с благодарноствен молебен  е посрещната освободителна войскова част от отряда на ген. Гурко, а камбанен звън в продължение на три дни е възвестявал  извоюваната свобода. Част от участниците в клуба за изучаване, съхраняване и популяризиране  на миналото, традициите и забележителностите на селото, участват и в клуба за народни танци към местното читалище „Пробуда 1927“. В селото, в което всеки с прохождането си бива учен да играе народни танци, се заляга от ранна детска възраст на приемствеността  между поколения изкусни танцьори, разнесли славата му в различни  престижни надигравания. Малките любители  на историята участваха за първи път и в десетото издание на ученическото  състезание „1000 причини да се гордеем, че сме българи“, организирано от РУО на МОН – Враца. Кристиян, Глория и Марая  представиха достойно училището, въпреки  стеснителността си в първата подобна изява, която попречи да покажат добрата си подготовка. Научиха обаче много нови неща  и почувстваха по вълнуващ начин общобългарския  празник.

Двете инициативи бяха осъществени с неоценимата помощ на училищните медиатори Цветелина Станкулова и Павлина Бачева.

————

Текст и снимки: ОУ „Отец Паисий“ с. Софрониево

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: