Меню Затваряне

Ученици са в очакване да стартира църковен проект

Наташа Войкина

Наташа Войкина

Деца  от клуб „Краезнание“ в училище „Отец Паисий“ в мизийското село Софрониево с нетърпение очакват проекта за реставрация на късносредновековния  храм „Св. Николай Мирликийски“. За проекта писа врачанската медия Зов Нюз (Десет сантиметра препънаха проект за 200 000 евро). Децата разгледаха местната светиня в Деня на народните будители и решиха да си водят дневник на дейностите, имайки уникалния за ученици шанс да наблюдават лично процесите по реставрацията (Ученици от ОУ „Отец Паисий“ в с. Софрониево с екологична дейност в Деня на народните будители • Християнство.бг).

Обнадеждаваща за тях бе новината, която енорийският свещеник Дилян Тенджерски оповести, че през пролетта проектът ще е в ход. Ето защо в края на зимата по молба на местното читалище „Пробуда 1927 г.“ служителите в училището Валери Йончиков и Иво Барбучанов почистиха входа и околностите на храма с изключителна прецизност, тъй като сградата и прилежащия ѝ некропол е паметник на културата от местно значение – затова са позволени само семпли дейности в нея  и пространството наоколо. Едновременно с това шестокласничките от клуба Патриция, Таня и Кристина документираха състоянието на обекта с богат снимков материал под зоркото око и напътствията на ръководителя на клуба.

За съжаление радостното очакване скоро няма да се оправдае. Пред наш сътрудник Врачанският митрополит Григорий съобщи, че има още процедури, преди да се постави началото на реставрационната дейност. „Ще се свържем с проектантите скоро, за да разберем докъде са стигнали корекциите по проекта. Доста се забави стартирането му, включително и поради пандемичната обстановка“ – бе категоричен Негово Високопреосвещенство.

Снимки: ученически клуб по интереси „Краезнание“ и НЧ „Пробуда 1927г.“

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: